Kimlik Kartı Randevusu Almak ve Kimlik Kartı Nasıl Çıkartılır?
Nüfus Müdürlüğü randevu nasıl ve nereden alınır merak ediliyor. Pasaport ve ehliyetlerin nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanacağı söylenmesi üzerine vatandaşlar randevu nasıl ve nereden alınır araştırmaya başladılar. Bugüne kadar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bu işlemler, 28 Mart’ta Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredilmişti. Peki nüfus müdürlüğü randevusu nasıl alınır? İşte detaylı bilgiler…
Yeni çipli kimlik almak isteyen vatandaşların merak ettiği “Yeni kimlik randevusu nasıl alınır?” hakkında gerekli tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz…
Nüfus Müdürlüğü randevu alma
Yeni kimlik almak için randevuyu iki şekilde alabilirsiniz. Birincisi internet üzerinden, bir diğeri ise “Alo 199 Çağrı Hattını” arayara veya yurt dışında iseniz dış temsilciliklere yapılır.
Yeni kimlik kartı başvurusunu istediğiniz nüfus müdürlüğüne yapabiliyorsunuz. Başvurular nüfus müdürlüklerine randevu alınarak veya randevusuz yapılıyor.Tabi randevu almadan başvuru yapmak bekleme ve işlem süresinin uzamasına neden oluyor.Kimlik randevusu https://randevu.nvi.gov.tr – Kimlik karti basvurusu, randevu sistemi adresinden internetten alınabiliyor.
Bu linke tıkladığını zaman açılan sayfada ik seçenek var. “Randevu Al” ve Randevu Durumu Görüntüle”. Burada randevu al kısmına tıklayınca size TC kimlik kartı, Sürücü Belgesi ve Pasaport randevu alma şeklinde üç seçenek sunuyor.
Burada randevu almak istediğiniz işlem için tıklıyorsunuz ve size uygun olan il ve ilçe seçimi yaparak randevunuzu oluşturuyorsunuz. Daha sonra siteye tekrar girerek isterseniz randevu durumunuzu görüntüleyebilir ve sorgulayabilirsiniz.
ALO 199 Çağrı Hattı Nedir?
Nüfus cüzdanları yerine alınacak olan yeni kimlik kartlarının dağıtımı aşamasında randevu alarak müracaat edilmesi gerekmektedir. Telefon ile randevu alabilmek için Alo 199 T.C. Kimlik Kartı Randevu Alma ve Danışma Hattı kurulmuştur.
Kimlik Kartı Randevu Başvurusunu Nereye Yapmalıyız?
Yeni Çipli Kimlik başvurusunu Nüfus Müdürlüklerine yapmanız gerekli. istediğiniz Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Herhangi bir sınırlama yoktur.
Şuan ki düzenlemede Nüfus Cüzdanını Yeni Kimlik Kartları ile değiştirmek için randevu almak şart koşulmamıştır. Ancak bugünlerde Nüfus Müdürlükleri çok büyük bir yoğunluk yaşadığı için randevu alarak gitmeniz daha yararlı olacaktır.
2018 Yılında Yeni Kimlik Kartı Başvurusunu Nasıl Yapmalısınız?
Yeni kimlik başvurusunu herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne direk giderek yapabileceğiniz gibi, randevu almak sureti ile de gidip yapabilirsiniz. Ancak sizlere bu konuda tavsiyemiz kesinlikle randevu alarak gitmenizdir. Bunun sebebi, bu günlerde bütün Nüfus Müdürlükleri yeni kimlik dağıtımından dolayı çok büyük bir yoğunluk yaşadığı için çok büyük bir zaman kaybı yaşayabilirsiniz. Ayrıca Nüfus Müdürlüklerinde görevli personelin işini daha kolay kılmak adına randevu alarak gitmenizde yarar vardır.
Kimlik kartı başvurusunu kim yapabilir?
On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir.
Kimliği kanıtlayacak belge ibraz edemeyen erginlere kimlik kartı nasıl düzenlenir?
On sekiz yaşını tamamlayanların; kimliğini kanıtlayacak fotoğraflı resmi belge ibraz edememesi durumunda, yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alma işlemleri yapılır.
15 yaşını tamamlamayanların başvurularını kimler yapar?
Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.
Hangi biometrik veriler alınır?
Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.
Kimlik kartında kullanılacak olan fotoğrafın özellikleri nasıl olmalı?
Kimlik kartında kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içerisinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf olması gereklidir.
Kimlik kartında renkli fotokopi fotoğraf kullanılabilir mi?
Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar kullanılamaz.
Kimlik kartında fotoğraf bulundurma yaşı kaç?
On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
Kimlik kartının bedeli nedir?
2018 yılı kimlik kartı bedeli;
✓ Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı : 18,50 TL
✓ Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı : 18,50 TL
✓ Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli : 18,50 TL
✓ Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli : 37,00 TL
Anlaşmalı Bankalar hangileridir?
✓ Akbank T.A.Ş.
✓ Aktif Yatırım Bankası A.Ş.
✓ Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.
✓ Alternatifbank A.Ş.
✓ Anadolubank A.Ş.
✓ Arap Türk Bankası A.Ş.
✓ Citibank A.Ş.
✓ Denizbank A.Ş.
✓ Burgan Bank A.Ş.
✓ Fibabanka A.Ş.
✓ Finansbank A.Ş.
✓ HSBC Bank A.Ş.
✓ ICBCTurkey Bank A.Ş.
✓ ING Bank A.Ş.
✓ Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
✓ Odea Bank A.Ş.
✓ PTT Şubeleri
✓ Şekerbank T.A.Ş.
✓ T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
✓ Turkishbank A.Ş.
✓ Turkland Bank A.Ş.
✓ Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
✓ Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.
✓ Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
✓ Türkiye Halk Bankası A.Ş.
✓ Türkiye İş Bankası A.Ş.
✓ Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
✓ Vakıf Katılım Bankası A.Ş.
✓ Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
✓ Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
Doğum nedeniyle kimlik kartı nasıl düzenlenir?
Herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılan doğum bildirimlerinde kimlik kartı başvurusu alınır ve çocuk adına doğum nedeniyle kimlik kartı düzenlenir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarında veya 2828 sayılı Kanunun yetkili kıldığı kuruluş yetkililerince yapılan doğum bildirimleri sonucu düzenlenen kimlik kartlarından değerli kâğıt bedeli alınmaz.
Kayıp veya değiştirme nedeniyle kimlik kartı nasıl düzenlenir?
Kimlik kartının kaybolması veya değiştirilmesi durumunda sistemdeki fotoğraf altı ay öncesine ait değil ise ilgiliden son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.
Nüfus cüzdanı ve yerleşim yeri adresi olmaması halinde kimlik kartı nasıl alınır?
Nüfus cüzdanı ibraz edilmemesi ve yerleşim yeri adresi bulunmaması halinde, yaptırılacak soruşturma sonucuna göre başvuru alınma işlemleri yapılır.
Kimlik kartı teslim edilinceye kadar kimliği ispatlamaya yarayacak belge nasıl kullanılır?
Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi hâlinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak geçici kimlik belgesi düzenlenir.
Kimlik kartı başvurusu nasıl takip edilir?
Kimlik kartının teslim süreci web, çağrı merkezi veya e-posta yolu ile takip edilebilir.
Kimlik kartı nereye teslim edilir?
Kimlik kartı yurt içinde kişinin başvuru sırasında bildirdiği adrese, yurt dışında kimlik kartı almak için başvuran kişiler adına düzenlenen kimlik kartları, Genel Müdürlük tarafından, dış temsilciliklerce ilgilisine teslim edilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilir.
PIN değiştirme ve kart kontrol işlemleri nasıl yapılır?
Kart sahipleri tarafından KIOSK’larda PIN değiştirme, PIN bloke kaldırma, kişisel mesaj değiştirme ve kart kontrolü işlemleri gerçekleştirilir.
Kimlik kartının geçerlilik süresi nedir?
Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır.
Geçerlilik süresi dolmadan kimlik kartı alınabilir mi?
Geçerlilik süresi dolmadan gerekçesi belirtilmek kaydıyla, yeniden başvuruda bulunarak ücreti karşılığında yeni kimlik kartı alınabilir. Bu durumda eski kimlik kartı iptal edilir.
Kimlik kartının kaybedilmesi halinde ne yapılır?
Kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumunda çağrı merkezi veya nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Kayıp ve çalıntı bildirimi yapıldıktan sonra kimlik kartı iptal edilecektir.
18 yaşından küçüklerin kimlik kartları kimlere teslim edilir?
Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.
18 yaşından büyüklerin kimlik kartları kime teslim edilir?
İlgilinin başvuru sırasında kimlik kartını kendisi dışında alacak kişiyi yazılı muvafakatı ile belirlemesi halinde kimlik kartı belirlenen kişiye teslim edilir.
Bulunan kimlik kartları için nasıl bir işlem yapılır?
Kurumlarda unutulan veya kişiler tarafından bulunan kimlik kartları bulunulan yerin nüfus müdürlüğüne, Genel Müdürlüğe ya da dış temsilciliğe iptali amacıyla gönderilir.
Türk vatandaşlığından çıkanlarla ilgili nasıl işlem yapılır?
Türk vatandaşlığının kaybı halinde kimlik kartları Genel Müdürlükçe geçersiz hale getirilir.
Kimlik kartlarının şifresi nasıl değiştirecek?
Kart sahipleri tarafından ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan KIOSK’larda PIN değiştirme, PIN bloke kaldırma, kişisel mesaj değiştirme ve kart kontrolü işlemleri gerçekleştirilir.
Gönderilen şifre zarfını saklamak zorunda mısınız?
Kişiye Özel Şifre Zarfının içerisinde cep telefonlarından aşina olduğumuz Pin ve Puk kodları yer alıyor. Bu ilave olarak güvenliğinizde kullanılacak Size Özel bir Kişisel Mesaj yer alıyor.
Yeni kimlikteki PIN kodu nedir? PIN şifresi nasıl alınır?
Başvuru aşamasında kişiye 6 haneli olan PIN kodunun olduğu bir şifre verilecektir. Banka kartlarında işlem yaparken şifre kullanıyorsak, aynı şekilde yeni kimlik kartlarında da işlem yaparken PIN kodunu kullanacağız.
Kişiye Özel Şifre Zarfında yer alan ETİKET FORMUNDA hologram altında 6 haneli şifreniz yer alıyor ve buna ulaşmak için Hologramı kazımanız gerekiyor.
Yeni TC kimlik kartları banka kredi kartlarında olduğu gibi şifre kullanılıyor. Yeni kimlik kartlarının dağıtımına yönelik çalışmalar kapsamında ilçe nüfus müdürlüklerine şifre ve doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilebileceği KİOSK’lar konuldu.
Vatandaşlar bu KİOSK’ları kullanarak kendilerine verilen Kişiye Özel Şifre Zarfında yer alan PIN şifresi ile tüm işlemlerini gerçekleştirebilecek.
Şifre zarfı ne işe yarıyor
İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan KİOSK’lar üzerinde PIN şifrenizi değiştirebilirsiniz. PIN şifrenizi değiştirmek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir.
PIN şifrenizi değiştirmek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, eski PIN numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz.
Kiosklar da şifrenizi değiştirirken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyiniz ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayınız.
e-devlet üzerinden kimlik şifresi alınabiliyor mu?
Şifre işlemleri şu an itibariyle sadece Nüfus müdürlüklerindeki kiosklar ve Nüfus Müdürlüklerindeki yetkili personel tarafından gerçekleştirilebiliyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden sunulan hizmetler
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü; ülke nüfusunun yapısı, nitelikleri, nüfus hareketleri ve bunlardaki gelişmelere göre izlenecek politikaların saptanmasına yönelik çalışmaları ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde yapmak; belirlenecek esasların yürütülmesini sağlamak, nüfus hareketlerini izlemek ve değerlendirmek, Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminin uygulanmasına geçilen yerlerden başlamak üzere Türk vatandaşları ile Türkiyede nüfus kaydı tutulan yabancılara nüfus kütüklerinde bilgi alışverişini kolaylaştırmaya ve kamu kuruluşlarında tutulan kayıtlar arasında bağ oluşturmaya esas olacak bir numara sistemi geliştirmekle görevlidir. Bunların yanı sıra özel kanunlarla ve Bakanlıkça verilen diğer görevleri yürütür.
✓ İsim Denklik Belgesi Başvuru Sorgulaması
✓ T.C. Kimlik No Doğrulama
✓ T.C. Kimlik No Sorgulama
✓ Vatandaşlık Başvurusu Sorgulama
✓ Yabancı Kimlik No Doğrulama
✓ Yabancı Kimlik No Sorgulama
✓ Yerleşim Yeri Doğrulama
✓ Yerleşim Yeri Sorgulama
✓ https://randevu.nvi.gov.tr – Kimlik karti basvurusu, randevu sistemi
E-Devlet Kapısı Üzerinde Nüfus İle İlgili Sunulan Hizmetler
✓ Adres Değişikliği Bildirimi
✓ Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama
✓ Geçici Kimlik Belgesi Doğrulama
✓ Geçici Kimlik Belgesi Sorgulama
✓ Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Doğrulama
✓ Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama
✓ Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Doğrulama
✓ Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama
✓ NVİ Adres Bilgilerim
✓ E-Devlet Türkiye.gov.tr Giriş
İçişleri Bakanlığı, kimlik, ehliyet ve pasaport işlemlerinde 61 güne kadar uzayan randevu sürelerine karşı harekete geçti. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler dahil olmak üzere randevu süresi 1 güne indirildi.
Eski kimlikle yapılan beyanlar ne zamana kadar geçerli? Kimlik yenileme ücreti ne kadar?
Artık ücretsiz olarak alabiliyor muyuz? BU akıllı karttan almak için son gün ne zaman?
h.sonu çalışıyorlarmı?
randevu aldım sistem çalışmadığı için işlem yapılmadı bir buçuk ay randevu tarihini bekledim bana söylenen tekrar randevu alıp gelin oldu
Çipli kimlik kartı için başvurumu internet üzerinden yapamaya çalışıyorum.Ad ve soyad bilgisi ile vatandaşlık numarasının örtüşmediği gibi bir uyarı çıktığından işleme devam edemiyorum.