TC Kimlik No ile İcra Borcu Sorgulama
Günümüzde vatandaşlar; icra dosyası sorgulama vb. dava dosyası sorgulama vb. pek çok işlemlerini internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.
İcra dosyalarınızı takip edebileceğiniz ve devam eden mahkemelerinizle ilgili detayları görebileceğiniz icra sorgulama hizmeti e Devlet Kapısı’nda. İnternet ortamında sorgulama yaparak dosya numarasından, dosya türüne kadar birçok bilgiye erişebilirsiniz. İşte icra dosyası sorgulama işlemi hakkında bilmeniz gerekenler…
TC kimlik numarası ile icra dosyası sorgulama yönteminden bahsedilmiştir. Bu önemli bilgiyi öğrenmek için sadece TC kimlik numarası yeterli olmayacaktır. Oldukça kolay bir işlem olan e-devlet şifrenizi en yakın postaneden temin ederek, E-devlet şifresi ve TC kimlik numarası ile adınıza açılmış bir icra dosyası olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sadece size gelen icralar değil, siz ya da avukatınız tarafından açılmış olan icra takiplerine de bakabilirsiniz. Orada sonuç açık ya da sonuçlanmış olarak yazabilir, çünkü zaten durumu gösterecek olan budur. Ayrıntılı bilgiyi yine avukatınızdan öğreniyor olacaksınız.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün uzun yıllardır yürüttüğü Mernis uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında bulunan bir numaradır.
Mernis projesinin sonucu olan kimlik numarası verilmesi sürecinde ülke nüfus kütüklerinde yer alan ölmüş olanlar da dahil olmak kaydıyla 1999 yılı sonu itibarıyla 122.145.860 kişi kaydının veri olarak sisteme girilmesi tamamlanmıştır.
22 Ekim 2000’de her Türkiye vatandaşına tek bir Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası verilerek uygulamaya alınmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile İcra Borcu Sorgulama
E-devlet üzerinden Adalet Bakanlığı internet sayfasına yönlendirilip, icra dosyası sorgulama başta olmak üzere pek çok işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.
Bu noktada TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanmanız yeterli oluyor.
Kamu kurumlarının yanı sıra özel kurumlardan herhangi birine borcu olmasına rağmen borcunu zamanında ödemeyen kişiler için alacaklı taraf tarafından mahkemeye başvurulması sonrasında mahkeme kararı ile açılan dosyaya icra dosyası ismi veriliyor.
Aşağıda vereceğimiz linki tıklayarak öncelikle e-devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra İcra dosyası sorgulama bölümünde TC kimlik numarasını girmeniz gerekiyor. Bundan sonra karşınıza icralık bir durum olup olmadığı ile ilgili bilgiler çıkacaktır. Artık kapıma tebligat geldi mi gelmedi mi, unuttum problem olur mu? Şeklinde düşüncelere gerek yok. TC kimlik numarası ile icra sorgulama yöntemi tüm sorularınıza cevap verecek.
E-Devlet İle İcra Dosyası Sorgulama İşlemi
E-Devlet üzerinden icra dosyası sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Daha önce almış olduğunuz bir e-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek buradan yeni bir e-devlet şifresi temin edebilirsiniz. turkiye.gov.tr adresine e-devlet şifrenizle giriş yaparak öncelikli olarak kamu kurumları, adalet bakanlığı butonlarını tıklayarak icra ve mahkeme dosyası sorgulama alanına ulaşarak, işleminizi rahatlıkla gerçekleştirebilir, hakkınızda ülkemizin herhangi bir yerinde açılmış olan bir icra veya mahkeme dosyası olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
SMS İle İcra Dosyası Sorgulama İşlemi
Ücretli abonelik servisleridir. Adalet Bakanlığı, vatandaşların haklarında açılan dava ve dosyalardan haberdar olabilmeleri ve mevcut dava dosyalarının durumlarının ne olduğu ile ilgili anında bilgi alabilmeleri için SMS bilgilendirme sistemini hayata geçirmiş ve bununla ilgili olarak ülkemizdeki bütün GSM operatörleri ile gerekli anlaşmaları yapmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın geliştirdiği sistemle tüm operatörlerden 1189’da kısa SMS atarak vergi borçlarınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
118 Bilinmeyen Numara Servisleri ile İcra Dosyası Sorgulama
Ücretli servislerdir. Vatandaşların hızlı ve etkin şekilde mahkeme ve icra dosyaları ile ilgili bilgi edinebilmeleri amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından sağlanan bir diğer hizmet ise 118 bilinmeyen numara servisleri aracılığıyla sağlanmaktadır. 118 bilinmeyen numara servisleri olarak bilinen bu servisler belli bir ücret karşılığında vatandaşların mahkeme ve icra dosyaları hakkında bilgi edinmelerine olanak sağlamaktadır. 118 bilinmeyen numara servis sağlayıcılarına vatandaşlar 11811, 11818, 11860, 11870, 11880, 11890 gibi hizmet veren numaralardan birini arayarak ulaşabilir ve icra dosyası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.
Icra takibi nedir?
İcra takibi, borçlu bir kişinin, borcunu, herhangi bir nedenle ödememesi durumunda alacaklı kişinin, alacaklarını devlet eliyle tahsil edebilmek için icra daireleri vasıtasıyla başlatmış olduğu yasal takip sürecidir.
Borçlu, yerine getirmekle yükümlü olduğu borcunu bir sebepten yerine getirmediği takdirde, alacaklı, borçlunun yükümünü yerine getirmesi için İcra ve İflas Kanunu sınırları içinde hakkını arayabilir.
Alacaklının alacağını devlet vasıtasıyla alabilmesi için kurulmuş, İcra ve İflas Müdürlükleri& ve İcra Mahkemelerivardır. Alacaklının bu kurumlara müracaatı üzerine, hakkı olan alacağı çeşitli prosedürlerin yerine getirilmesinden sonra, borçludan alınır ve alacaklıya verilir.
İcra takip yolları
1) İlamsız (adi) takip
2) Kambiyo senedine dayalı takip
3) İlamlı takip
Ödeme Emri / İcra Emri Farkı Nedir?
Her ikisi de ödemediğiniz bir borç bulunduğunu ve icra müdürlüğü aracılığı ile tahsil edileceğini bildiren belgelerdir.
İcra takibinin birden çok çeşidi vardır:
• İlamsız takip
• Kambiyo senetlerine özgü takip
• İlamlı takip
İlamsız takip ve kambiyo senetlerine özgü takip yolunda ödeme emri, ilamlı takipte icra emri gönderilir.
Haciz nedir?
Haciz , borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılması,el konulması durumudur. Haciz işlemi alacaklı lehine yapılan bir işlem olsada alacaklı, borçlu ve üçüncü kişilerin hakları gözetilerek uygulanır. Haciz işlemini talep edecek olan alacaklının bizzat kendisi yada vekilidir.
İcra müdürlüklerine yapılan takip talebi neticesi borçluya ödeme emri düzenlenerek gönderilir. Söz konusu ödeme emrinde yapılması gerekenler belirtilmiştir. Bunlar; ilgili kuruma ödeme yapılması, belirtilen süre içinde itiraz edilmesi yada mal beyanında bulunulması ile ilgilidir. Borçlunun ödeme emrinde yazılı yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda takip kesinleşir.
Hangi Mallar Haczedilemez?
Borçlunun yaşamını idame ettirmesi için gerekli olan hiçbir mal haczedilemez. Haciz işlemi, borçlu kişinin gerek iş yaşamı gerekse ev yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için bulunması şart olan malları borçluda bırakmak suretiyle gerçekleştirilir. Bununla beraber, gayrimenkul haczi sadece o gayrimenkul üzerindeki bir borç alacak ilişkisi dâhilinde gerçekleşir.
İcra dosyası sorgulama yaptığınızda, davalarınızın sonucu kesinleştiği halde sistem üzerinde hala borcunuz görünüyor ise; icra dava dosyanızın işlem gördüğü Mahkeme/İcra dairesine başvurarak icra dosyası durumunuzun UYAP vatandaş portalı üzerinden kapatılmasını istemeniz gerekmektedir. Mahkemede bulunan ilgili daire icra dosyanızın kapatılmasını sağlayarak uyap ve e-devlet sistemleri üzerinden de kaldırılmasını hızlandıracaklardır. İcra dosyası sorgulama yapmak ve diğer sorularınıza cevap bulmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanarak UYAP sistemine girebilirsiniz.
Sistem, aynı zamanda MERNİS, TAKBİS, POLNET, Adli Sicil Sistemi, Merkez Bankası ve Adres Kayıt Sistemi ile entegre bir şekilde çalışıyor.
İcra dosyası sorgulama yapmak ve diğer sorularınıza cevap bulmak için aşağıdaki bağlantıları kullanarak UYAP ve EDevlet sistemine girebilirsiniz…
✓ UYAP Vatandaş Portal giriş
✓ EDevlet Davalarım – Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama
✓ GİB Vergi Dairesi – E-Haciz Sorgulama
✓ EDevlet Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka)
Borcu odenen icra dosyası ne zaman kapanır?
Yargıtay kararlarına göre ise haciz isteme hakkı, ödeme emri tebliğ tarihinden itibaren bir sene geçtiğinde düşer. İcra dosyasının kapanması için alacaklının avukatı ile görüşerek çözüme ulaştırılması sağlanabilir.
E devletten icra borcumu nasıl öğrenebilirim?
(Eğer bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.) Ardından açılan e-Devlet ana sayfasının en üstünde bulunan arama butonuna basarak İcra Dosyası Sorgulama (Adalet Bakanlığı) yazıp arama butonuna basın
Borcun muaccel olması ne demek bilen var mı? Muaccel olaması nedeniyle icralık olur muyum?
Eğer elinizde T.C Kimlik numarası bulunduğu halde, borçlunun Mernis’te adres kaydı yoksa, tebligat sıkıntısı devam eder.
Eğer ki borçluya ait telefon numarasına sahipseniz, numaranın bağlı olduğu operatörden, borçlunun kimlik bilgileri ile tebligata yarar kayıtlı adres bilgilerini sorabilirsiniz.
Borç bilgilendirme servisi ile gösterilmekte olan borç tutarı, vadesi geçmiş borç tutarları mıdır yoksa cari borçları da kapsıyor mu? 6111 veya 6183 sayılı kanunun 48. maddesi hükmü gereği tecil kapsamında yapılandırılan borçlar da gösteriliyor mu?
Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde borç bilgilendirme servisinden yararlanmak için kişinin duruma göre eş veya babanın TC kimlik numarası istenmektedir. Babası vefat etmiş ve eşi olmayan kişiler bu durumda bu sistemden yararlanabilecekler midir?
icra borcum var mı
Adıma icra dosyası varmı
*% 3 faiz kredisi sunmaktadır
* Nakitsiz Girişimci Sigortası
* Para için garanti
İyi kredi notu ile, bireylere veya şirketlere veya kooperatif kuruluşlarına, endüstriyel ve kişisel faydalar amacıyla, teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunmaktadır.
icra takibim var mı ?
İcra borcu öğrenmek istiyorum
2 tane icra borcum çıktı.nasil öderim biri ıstanbul 9.icra dairesinde
TC kimlik numaramla bugün kontrol ettim, şüü borç filan yok. Hep korkuyordum borç atarlar üstüme diye; borcun olduğunu ispatlamıyorlar ama olmadığını ispatlaman gerek.bir de adına SEHVEN diyorlar, kaybedip ya da unutup atıyorlar üstlerinden
İçra borcum varmı
İçralıkmıyım açeba
icra borcum varmı baka bilirmisinz cevabanı bekliyorum tc numaram
sabıkam varmı
icra borcumu ögrenmek istiyorum
Bana ait borçların veya mahkemelerin varmı
Icra borcum var mi?
İpotek borcumu nereden ögrene bılıyom
icra borcum çıktı, ne yapmalıyım?
TC kimlik numarası le pek çok şey öğrenileniliyormuş
kimlik numaramla icra borcumun olmadığını öğrendim
faydalı hizmet için teşekkür ederim
hiç icra borcum var mı acaba? icra borcu sorgulamaya korkuyorum