Risk Merkezi Raporu Başvurusu ve Sorgulama
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden yapılan açıklamaya göre, vatandaşlar tarafından yoğun olarak talep edilen yeni bir hizmet daha, Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda, Risk Merkezi Raporu Başvurusu ve Sorgulama e-Devlet kapısına entegre edildi.
Risk Merkezi Raporu konusunda vatandaşa önemli bir kolaylık daha e-devlette. Daha önceden yapılan uygulamalar ile bankalardan ücret verilerek alınabilen kredi risk raporuna, artık e-Devlet’ten hem ücretsiz hem de kolayca ulaşılabilecek. Vatandaş, bu hizmetten ayda bir defa ücretsiz olarak yararlanabilecek.
Risk Merkezi Raporu nedir?
Kredi, kredi kartları, protesto edilmiş senetler, karşılıksız işlemi yapılmış çek ve sonrasında ödenen çekler ile ibrazında ödenen çek bilgileri içeren Risk Merkezi tarafından hazırlanan rapordur.
Risk Merkezi tarafından hazırlanan kredi limit/risk, sorunlu krediler, çek ve protestolu senet raporlarını edinmek için şahsen, posta ya da e-posta yoluyla başvuru yapılabilir. Bu hizmet kapsamında kullanıcılar, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporunu ayda bir defa ücretsiz alabilirler.
Risk Merkezi Raporu nasıl alınır?
Bu hizmetten faydalanmak isteyen kullanıcılar, e-Devlet kapısında yer alan kimlik doğrulama yöntemlerinden biri ile kimliklerini doğruladıktan sonra, “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçerek, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” raporlarından birini talep edilir.
İlgili talebin Türkiye Bankalar Birliğine iletilmesinin ardından, buraya gelen taleplerin yoğunluğuna bağlı olarak 2 saat ile bir gün arasında rapor hazırlanıp kullanıcıya SMS ile raporun hazır olduğuna ilişkin bilgi iletilir.
Gelen SMS içerisinde, hazırlanan raporu indirmek için kullanılacak “rapor şifresi” yer alacak. Kullanıcı, SMS ile yapılan bilgilendirmenin ardından e-Devlet kapısından kimliğini doğrulayarak giriş yapıp “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçtiğinde, Türkiye Bankalar Birliğinin doğrulama ekranına yönlendirilecek, SMS ile gelen şifrenin bu ekrana girilmesinin ardından rapor görüntülenebilir.
Banka ve finansal kuruluş detayları ile borç bilgilerinin yer aldığı raporda vatandaşlar, tüm borçlarını ve varsa ödenmemiş olan faiz borçlarını görebilir. Ayrıca banka ve finansal kuruluşlar tarafından yasal takibe intikal ettirilmiş açık veya kapalı durumdaki borçlar da son 10 yılı kapsayacak şekilde görüntülenebilir.
Bankalar tarafından ücret karşılığında yapılan olan bu sorgulama işlemleri tüm vatandaşlara e-devlet üzerinden ayda bir kez ücretsiz olarak sunulacaktır.
✓ Bankalardan almış olduğunuz tüm kredi kartı limitlerinizi
✓ Kullanılan bütün kredi miktarlarını
✓ Vadelere göre bütün kredi kartı ve kredi borç bilgilerinizi
✓ Son 10 yıla müteakip yasal mevzuata itikal etmiş açık ve kapalı bütün borçlar
✓ Çek bilgilerin sorgulanması
görülebilecektir. TBBRM tarafından daha önce ücretli olarak verilen bu veriler peki nasıl ücretsiz olarak alınacak
✓ Rapor Başvuru : Risk Merkezi Raporu’nu edinmek için şahsen, posta ya da e-posta yoluyla başvuru yapılabilir. Başvuru için tıklayınız.
https://basvuru.riskmerkezi.org/rmbasvuru/basvurubilgileri.xhtml
✓ Rapor Teslim : Risk Merkezi Raporu, müşteriye elden, posta yoluyla, elektronik posta adresine ya da elektronik ortamda teslim edilebilir. Elektronik ortamda teslim için tıklayınız.
https://basvuru.riskmerkezi.org/rmbasvuru/raporteslim.xhtml
✓ E-Devlet Risk Merkezi Raporu Başvurusu ve Sorgulama : Bu hizmeti kullanarak, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” rapor başvurusunda bulunabilir veya raporunuzu görüntüleyebilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-raporu-basvurusu
Kredi sicili kara listeden çıkmak için ne yapmam gerek?
Bu hizmeti kullanarak, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” rapor başvurusunda bulunabilir veya raporunuzu görüntüleyebilirsiniz.