GSM Hat Sorgulama
Bu adresten haberiniz olmadan adınıza açılan hatları sorgulayabilirsiniz.
Başta Kontör-TL Dolandırıcılığı olmak üzere birçok suçta şüpheliler tarafından kullanılan ve masum vatandaşlarımızın mağduriyetine neden olan telefon hatlarının genellikle hat sahibinin izni ve bilgisi olmadan kimlik bilgileri kullanılarak açıldığı bilinmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğümüzün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun eDevlet internet sitesi üzerinden Mobil Hat Sorgulama Sistemi 01.01.2013 tarihinden itibaren kullanıma açılmıştır.
GSM nedir?
GSM (Global System for Mobile Communications), cep telefonlarında kullanılan bir iletişim protokolüdür. GSM ilk defa 1990 yılında tanımlanmış ve 1991 yılında kullanılmaya başlanmıştır. 1997 Yılındaysa tüm dünya çapında 100’den fazla ülkede standart olarak kullanılmıştır. Yalnızca 2005 yılına erişildiğinde GSM kullanan abonelerin sayısı Asya’dan Avrupa’ya 200’ün üzerinde ülkede 1.6 milyar kişiye ulaşmayı başarmıştır.
En çok kullanılan cep telefonu iletişim protokolü olan GSM sayesinde kullanıcılar aynı hat ile farklı ülkelerde dahi görüşmelerini devam ettirebilme şansına sahiptir. Bu sayede bir GSM kullanıcısı telefonu açık şekilde bir ülkeden birine seyahat ederken bile konuşmasını sonlandırmadan görüşmesine devam edebilmektedir.
GSM Numarası
GSM numarası kullandığınız operatör tarafından size sunulan ulaşılma kimliğidir. GSM Numarası halk arasında telefon numarası olarak adlandırılmış ve alışılageldiği için günümüze kadar geçen süreç içerisinde de aynı şekilde kullanılmaya devam edilmiştir. GSM numaralarının başında + işareti ve ülke kodu yer almakta daha sonra ise GSM operatörünün kodu ile size sunulan ulaşılma kimliği yer almaktadır. GSM operatörlerinin getirdiği yenil sayesinde artık GSM numarası bir farklı operatöre sahip olsa dahi başka bir operatöre taşınabilmektedir.
Turkcell
Türkiye’de mobil iletişim, Şubat 1994’te Turkcell’in hizmete girmesiyle başladı. 27 Nisan 1998’de T.C. Ulaştırma Bakanlığı ile 25 yıllık GSM lisans anlaşması imzalayan Turkcell, müşterilerine sunduğu mobil ses ve veri iletişimine dayalı hizmetlerin çeşitliliğini, kalitesini ve buna bağlı olarak müşteri sayısını da artırarak gelişimini sürdürdü. Hisseleri 11 Temmuz 2000’de Borsa İstanbul (BİST) ve New York Stock Exchange’de (NYSE) eşzamanlı olarak işlem görmeye başlayan Turkcell, NYSE’ye kote olan tek Türk şirketi unvanına sahiptir. Turkcell aynı zamanda Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaktadır. 2017 yılı abone sayısı 50 milyonu aşmıştır.
Turkcell , Türkiye merkezli teknolojik iletişim operatör şirketidir. GSM, 2G , 3G , 4G ve 4.5G operatörüdür. GSM 900, UMTS2100, LTE800, LTE900, LTE1800, LTE2100, LTE2600 teknolojilerini kullanarak hizmet vermektedir. Kurulduğu günden bu yana, lisans bedeli de dahil olmak üzere, yurt içerisinde, Turkcell ileriye dönük hedeflerinde 18 milyar Lira yatırım yapmayı hedeflemiştir ve yüzbinlerce Türk vatandaşına iş istihdamı sağlamıştır.
Türk Telekom
Türk Telekom (tam adıyla Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi) PTT’nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 24 Nisan 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye’ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirket. Yapılan özelleştirilmeden sonra tekrar 24 Şubat 2017 yılında yayımlanan kararname ile devlete ait yüzde 6,68 hissenin Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi kararlaştırıldı.
“Türkiye’nin Çoklu Oyuncusu” Türk Telekom, 30 Haziran 2018 itibarıyla 14,1 milyon sabit erişim hattı, 10,3 milyon genişbant ve 20,2 milyon mobil aboneye hizmet vermektedir. Türk Telekom Grubu şirketleri Türkiye’yi yeni teknolojilerle buluşturma ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandırma vizyonuyla, 81 ilde 33.615 çalışanıyla hizmet vermektedir.
Vodafone
Vodafone, 1991 yılında kurulmuş ve Newbury, Birleşik Krallık merkezli uluslararası bir telekomünikasyon şirketidir.
Sahiplerinden öncüleri Ernest Harrison ve Gerry Whent’tir. Vodafone kelimesi, Voice den gelen ‘VO’, data dan gelen ‘DA’ ve phone dan esinlenen ‘FONE’ heceleri ile oluşmuştur. Amblemi ise konuşma açmak anlamındaki tırnak ( ‘ ) işaretinden esinlenmiştir. Dünyanın 30 ülkesinde GSM operatörlüğü yapmaktadır. Vodafone ve işletmecisi olan ağlar üzerinde 30 ülkede üzerinden ortak ağları vardır. Vodafone Global Enterprise bölümü üzerinde 65 ülkede kurumsal müşterilerine telekomünikasyon ve IT hizmetleri sağlamaktadır. Vodafone’un CEO’su İtalyan Vittorio Colao’dur. Vodafone Grup Başkanı ise İngiliz Sir John Bond’dur.
Telsim, TMSF’in el koymasının ardından yapılan 28 Aralık 2005 tarihindeki açık arttırmayla, 4.55 milyar dolara Vodafone tarafından satın alındı. Böylelikle Vodafone, 24 Mayıs 2006 tarihi itibarıyla Türkiye’de resmen hizmete başlamış oldu. Şirket, değişim süreci boyunca Türkiye’de Telsim Vodafone adını kullandıktan sonra Vodafone Türkiye (resmi adıyla Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.) adını aldı. Vodafone’un, 12 Haziran 2012 itibarıyla Türkiye’de 3300 çalışanıyla 1260 Cep Merkezi bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra Vodafone, Türkiye’de 2G, 3G, 4.5G (Nisan 2016 itibarıyla), LTE HSPA GPRS, EDGE, SMS, MMS, MVS, Bas Konuş ve telesekreter hizmetleri sunmaktadır. Mobil telekomünikasyon şirketi olarak Türkiye’nin ikinci büyük mobil iletişim şirketidir ve 24 milyon abonesi vardır.
BİMcell
BİMcell, süpermarketler zinciri BİM’in hayata geçirdiği sanal GSM hizmeti. BİM ve Türk Telekom işbirliğiyle hayata geçirilen bu proje Türkiye’de bir market zincirinin gerçekleştirdiği ilk GSM şebekesidir.
21 Mart 2012 tarihinde faaliyete geçen şebeke Türkiye’de faaliyet gösteren diğer operatörlerin aksine sadece ön ödemeli hat ile hizmet vermektedir. BİM’in perakende sektöründe uyguladığı yüksek indirim(hard-discount) modelinin bir benzeri, BİMcell markasında da uygulanmaktadır. BİM 2015 faaliyet raporundaki verilere göre abone sayısı 1 milyonun üzerinde olan BİMcell’de satışa sunulan hatların ön kodu ise 551’dir.
NETGSM
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’dan işletmeci (operatör) lisansları alarak telekomünikasyon sektöründe Sabit Telefon, Faks, SMS, Sesli Mesaj, Toplu SMS, Sanal Santral ve katma değerli hizmetleri tek panelde birleştirerek abonelerine hizmet veren Netgsm, sektörde öncülük etmeyi sürdürmektedir.
Abonelik, numara tahsisi (0510 22X XXXX), destek, alt yapı vb. tüm operatör süreçlerinin Netgsm tarafından yapıldığı, Core şebeke alt yapısı kendisine ait, abone ile iletişimde baz istasyonlarının kiralandığı, Türkiye’nin bağımsız ilk Full MVNO (Sanal Mobil Şebeke Operatörü) hizmeti çok yakında!
? 61Cell
? Alb Telecom
? Aria (GSM operatörü)
? Avea
? BİMcell
? Bursa Mobile
? Eagle Mobile
? Fenercell
? Galatasaray Mobile
? Genpa
? İşnet
? Kartalcell
? KVK
? Millenicom
? Muhabbet Kart
? Netcell
? Pttcell
? Sakaryacell
? Teknosacell
? Tellcom
? Telsim
? Trabzoncell
? TT Mobil
? TTNET
? TurkNet
? Türk Telekom
? Türksat
? Vestelcell
? Vodafone Türkiye
GSM Sorgulama
BTK geçtiğimiz günlerde yaptığı uyarıda, cep telefonu dolandırıcılarının vatandaşın haberi olmaksızın e-devlet numarasıyla üçüncü şahısların üzerine cep telefonu satın aldığı konusunda uyarıda bulundu. Cep telefonu dolandırıcıları bir vatandaşın üzerine 300 telefon satın alarak olaydan habersiz vatandaşı binlerce TL borcun altına soktu.
GSM Sorgulama, hattın hangi operatöre sahip olduğunu öğrenmek için gerçekleştirilen sorgulama işlemidir. Şayet cihaz fiziksel olarak erişebileceğiniz konumdaysa ana ekran üzerinden operatör adına bakarak hattın hangi GSM operatörünü kullandığını anlayabilirsiniz. Yada online olarak GSM sorgulama servislerini kullanarak bir GSM numarasının hangi operatöre sahip olduğunu öğrenebilirsiniz. Buradaki araç yardımıyla kolaylıkla bir sorgulama işlemi gerçekleştirip, GSM numarasının hangi operatörü kullandığını ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.
Bu sistem vasıtası ile bilginiz dışında adınıza açılan telefon hattı sayısını öğrenebilir, bu hatların kapatılmasını sağlamak amacıyla ilgili GSM firmasına müracaat edebilirsiniz. Ayrıca üzerinize bilginiz dışında telefon hattı açarak mağduriyetinize sebep olan GSM şirketine de dava açabilirsiniz.
Sadece adınıza hat varsa, onun üzerinden adınıza başka hat açılmış mı diye bakabilirsiniz. Kendi üzerinize hat almadıysanız, sizin üzerinize hat açtılar mı açmadılar mı göremezsiniz.
Devlet hizmetlerine erişimin, elektronik ortamdan güvenli ve etkin bir şekilde, ortak platformda, tek kapıdan sağlanması ilkesi gereğince, GSM Hat Sorgulama Hizmeti bundan böyle yalnızca E-devlet kapısı üzerinden sunulmaktadır.
Arama sonuçlarında, tanımadığı numara çıkan kişi kimliği ile hangi şebekede hat gözüküyorsa oraya gidecek “benim adıma çıkan hatların numaralarını öğrenebilirmiyim” diyecek tam numarayı verecekler. Kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilir hattın yedeğini alabilir ya da kapattırabilir.
✓ GSM Hat Sorgulama
✓ Mobil/Sabit/İnternet/Kablo Tv/Uydu İşletmecilerinden Borç/Alacak Sorgulama ve Ödeme/iade İşlemleri
✓ GSM Numara Taşıma Sorgulama
✓ IMEI Kaydet – eDevlet
✓ IMEI Sorgulama *IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz
Ne kadar borcum kalmış acaba? Hangi hatlar benim üzerime?
adıma borc var mı