İstenmeyen SMS, e-posta, sesli arama engelleme
Ticaret Bakanlığı tarafından SMS, e-posta ve sesli aramalar gibi iletilerle yaşanan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir uygulama kullanıma sunuldu. İstenmeyen SMS, e-posta ve sesli aramaları e-Devlet üzerinden engelleyebildiğiniz gibi İYS uygulaması ile de yapmanız mümkün. Peki, İYS(İletim Yönetim Sistemi) nedir, nasıl kullanılır, nasıl kayıt yapılır? İstenmeyen SMS, e-posta, sesli aramalar nasıl engellenir?
Ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm firmalar kaydolacağı ve sahip olduğu onayları sürekli güncel tutacağı bu sistemle vatandaşlar ticari ileti izinlerine tek noktadan ve kolaylıkla erişebilecek. Mesaj almak istemediklerini kapatırken diğer taraftan dilerse kampanyalarından haberdar olması istediği markalara da onay verebilecek.
Ticari Elektronik İleti kapsamına giren iletiler neler?
Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, Akıllı ses kaydedici sistemler, Elektronik posta Kısa mesaj hizmetidir.
İYS(İletim Yönetim Sistemi) nedir?
Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe alınan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’e uygun olarak; Hizmet Sağlayıcılar’ın arama, mesaj ve e-posta gibi farklı tipte ileti izinlerini saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların verdikleri izinleri görüntüleyip kaldırabilecekleri, izinsiz gönderimleri şikâyet edebilecekleri, kamunun ise ileti şikâyetlerini ve şikâyete konu iznin durumunu görüntüleyebilecekleri, web sitesi ve mobil uygulama üzerinden hizmet verecek, tüm izinleri zaman damgasıyla kayıt altına alıp güvenli biçimde saklayacak ulusal veri tabanı sistemidir.
İleti Yönetim Sistemi Web nedir?
iys.org.tr üzerinden ticari elektronik iletilere ilişkin izin ve şikâyet süreçlerinin yönetilmesine imkân tanıyan web platformudur.
İleti Yönetim Sistemi’ni nasıl kullanabilirim?
İleti Yönetim Sistemi’ni İleti Yönetim Sistemi Web, e-Devlet kapısı, İleti Yönetim Sistemi Mobil Uygulaması üzerinden kullanabilirsiniz.
İleti Yönetim Sistemi içerisinde yapacağım işlemler ücretli midir?
Hayır. İleti Yönetim Sistemi, tüm vatandaşlarımıza her kanaldan ücretsiz hizmet verecektir.
Artık size gönderilen ticari mesajları, ve aramaları engellemeniz mümkün. “Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS)” kullanıma açıldı. Vatandaşlar ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını 8 Ocak’tan itibaren 16 Şubat 2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecek. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, söz konusu sistem ile onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilere gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaçlanıyor.
e-Devlet istenmeyen SMS, e-posta, sesli aramalar nasıl engellenir?
SMS ve arama iptali için e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden tercihlerinizi düzenleyebilirsiniz. e-Devlet üzerinden de bu işlemi yapabilirsiniz. Sisteme girip “Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi”ni aratın.
“Yeni İletişim Adresi Ekle” kısmından telefon numaranızı veya e-Posta adresinizi ekleyebilirsiniz. Burada da Aydınlatma Metni`ni okuyup onaylamanız gerekiyor. e-Devlet üzerinden tek tek onaylarınızı inceleyip düzenleyebilirsiniz.
? e-Devlet SMS iptali için : https://www.turkiye.gov.tr/ticari-elektronik-ileti-yonetim-sistemi
Bu hizmeti kullanarak, iletişim adreslerinizi düzenleyebilir, iletişim adreslerinize ait tüm ticari elektronik ileti onaylarınızı görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Ayrıca yeni ileti onayı veya reddi de verebilirsiniz.
İYS uygulaması nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?
İYS uygulaması, Ticari Elektronik İleti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan sistemdir. Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama iletişimi amacıyla çağrı merkezi üzerinden arama, SMS, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanıyor.
İleti Yönetim Sistemi`nin internet sitesine girdiğinizde karşınıza çıkan sayfada öncelikle “Vatandaş Girişi” kısmına tıklamanız gerekiyor. Daha sonra açılan sayfada telefon numaranızı ekleyebileceğiniz bir alan bulunuyor. Buraya numaranızı ve gelen doğrulama kodunu girmelisiniz.
Bir sonraki sayfada ise “Aydınlatma Metni” çıkıyor. Bunu okuduktan sonra, “Okudum, anladım” kutusunu işaretlemelisiniz. Size elektronik ileti gönderme iznine sahip firmaları tek tek inceleyebilirsiniz. Mesaj ve arama iznini güncelleyip kaydedebilirsiniz.
Ret bildirimi yaptığımda tarafıma gelen iletiler ne zaman kesilir?
Hizmet Sağlayıcılar, alıcının yaptığı ret bildirimini takiben 3 (üç) iş günü içerisinde ticari elektronik ileti göndermeyi durdurur.
Oluşturmuş olduğum şikâyet kaydını nasıl takip edebilirim?
Ticari Elektronik İleti Şikâyet Sistemi üzerinden şikâyetlerinizin mevcut durumlarını görüntüleyebilirsiniz.
İYS ile İstenmeyen Mesajlara Son!
? İYS SMS iptali için : https://iys.org.tr/
Ticari elektronik ileti izinlerinizi artık tek noktadan kolayca yönetebilir, dilediğiniz hizmet sağlayıcı ve marka için onay verebilir, ileti almak istemediğinizde ret hakkınızı kullanabilirsiniz.
CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), 20 Kasım 2006 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak faaliyete geçen, yurttaşların talep, ihbar ve şikâyetlerini doğrudan cumhurbaşkanlığına iletebilmesi amacıyla kurulan bir web servisidir.
Buraya başvuru yapsak, hiç aranmayız, değiil mi?
bıkmayan var mı şu 0850’li numaralardan?
bazen spam olarak bildirim yaptığım email adresine spam emaillerin çok daha fazla gelmesi 🙁