Varlık Yönetim Şirketlerine borcum varmı?

varlik yonetim sirketleri

Varlık Yönetim Şirketlerine borcum varmı?
Özel Bankalar bazı alacaklarını daha doğrusu sorunlu kredilerini 5411 sayılı Bankacılık Kanunun 143 Maddesine istinaden bu amaçla kurulmuş kurumlara devretmektedir. Yine 2017 yılının ocak ayında çıkan KHK ile de artık kamu bankaları da yasal takibe düşen geri ödenmesinde sıkıntılı olan icraya intikal eden kredi, kredi kartı ve diğer tüm alacaklarını bu firmalara devredebilecek.

Varlık Yönetim Şirketleri Niye Var?
Dünyada, BDDK otoritesi altında düzenlenen ve denetlenen tek sektör olma özelliği taşıyan Türkiye Varlık Yönetim sektörünün kuruluş amacı; bireylere ve şirketlere borçlarını ödeme imkânı tanıyarak yeniden ekonomiye kazandırmak, finansal sisteme likidite sağlamak ve bankaların bilançolarını iyileştirmelerine katkı sağlayıp operasyonel yükten kurtarmaktır.Varlık Yönetim Şirketleri sektörü yıllar içinde bankacılık sistemi ve ülke ekonomisindeki istikrarın sürdürülebilirliği için önemli bir rol üstlenmiştir.

Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu dosyası varlık şirketlerine devredildi. Nedeni ise avukatlık masraflarından kurtulmak… Varlık şirketleri, bankalardan ihale ile satın aldıkları borçları süresi ne kadar geçerse geçsin ya yapılandırıyor ya da borcun tamamını istiyor.

Durumdan habersiz vatandaşlar şirketlerden gelen borç talebini görünce soluğu savcılıkta alıyor. ‘Biz tahsil edemedik siz uğraşın‘ diyen bankalar 2009 yılında 300 bin, 2010 1 milyon 300 bin, 2011 yılı Eylül ayı itibarıyla da yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu varlık yönetim şirketlerine sattı.

Şu anda Türkiye’de 14 Varlık Yönetim şirketi var;
1. Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.
2. Destek Varlık Yönetim A.Ş.
3. Efes Varlık Yönetim A.Ş.
4. Emir Varlık Yönetim A.Ş.
5. Final Varlık Yönetim A.Ş.
6. Güven Varlık Yönetim A.Ş.
7. Hayat Varlık Yönetim A.Ş.
8. Hedef Varlık Yönetim A.Ş.
9. İstanbul Varlık Yönetim A.Ş.
10. Mega Varlık Yönetim A.Ş.
11. Sümer Varlık Yönetim A.Ş.
12. Tamer Varlık Yönetim A.Ş.
13. Vera Varlık Yönetim A.Ş.
14. Yunus Varlık Yönetim A.Ş.

Her arayana inanmamak lazım
Maalesef bazı kötü niyetli şahıslar sizi varlık yönetim şirketlerinden aradıklarını ve x bankaya olan borcunuz devraldıklarını iddia edebilirler. Bunun önüne geçmek için öncelikle kendilerinden banka ile yaptığınız sözleşmenin bir örneğinin size iletilmesini talep edebilirsiniz. Unutmayın, sözleşme yoksa borç da yoktur. Daha sonra ilgili bankaya dönerek bu bilgiyi teyit edin.

Bunu da oku :   Elektrik borcu sorgulama

Borcumu ödemeli miyim?
Varlık yönetim şirketleriyle çalışmak, taksitlendirmenin yanısıra bu şirketlere devredilen borçların bakiyelerinde önemli indirimler almanın mümkün olması nedeniyle avantajlıdır. Burada biraz pazarlıkla, varlık yönetim şirketinden yapılan ilk tekliften daha iyi bir teklif alabileceğinizi de tekrar hatırlatmak isteriz.

2003 yılında çıkan kanunla kurulan bu şirketler, sorunlu dosyaları ihale ile toplam borçtan daha düşük fiyatla satın alıyor. Borçlu kişi de artık bankaya değil dosyayı ihale ile bankadan alan varlık yönetim şirketine borçlu hale geliyor.

Üzerinden yıllar geçmiş borcumu ödemeli miyim?
5 sene içinde (kara liste kaydının silinme süresi) bankalarla olan ilişkinizi düzeltmek ve bir gün mutlaka ödemek zorunda kalacağınız borcu varlık yönetim şirketleri sayesinde bankadan daha esnek pazarlık şartları ile zorlayarak indirimli ödeme imkanı bulursunuz. Bu da bir borçtan kurtulmanızı ve gerektiğinde yine ihtiyaç kredisi kullanmanızı sağlar.

Varlık Yönetim şirketlerinin bir bölümü borç yapılandırmayı devam ettirirken, bir bölümü de ‘Bizi banka ilgilendirmez’ diyerek borcun tamamını talep ediyor. Milyonlarca vatandaş, borçlu olduğu banka tarafından dosyasının satıldığından haberi bile olmuyor.

Varlık Yönetim Şirketleri, borçluları önce ikna yolunu sonra hukuki yolu seçiyor. Kredizedelere ‘borcunuzu ödemek için her türlü kolaylığı sağlayayım‘ deniliyor. Sonuç alınamadığı taktirde hukukçular devreye giriyor. Son çare ise icra… Bankaların sorunlu dosyaları satmasına tepki gösteren Avukat Mustafa Tekin, bankaların 1.300 bin dosyayı varlık yönetim şirketlerine sattığını belirterek ‘Bankalar şimdi ellerindeki tüm dosyaları satmak istiyor. Borçlu olan vatandaş, bu durum karşısında savunmasız kalıyor’ dedi.

Sistem nasıl işliyor?
Varlık yönetim şirketlerinin, Bankalar Kanunu çerçevesinde faaliyet alanlarının başında tahsili gecikmiş alacakların finansal kurumlardan (banka, katılım bankaları ve diğer mali kurumlar) satın alınması gelmektedir.

Bunu da oku :   Doğal Gaz faturası borcum var mı?

Varlık yönetim şirketleri, bankaların tahsil etmekten umudunu kestiği alacaklarını, bir ihale ile kendileri tahsil etmek üzere, düşük fiyattan satın alıyor.

Örneğin, bir banka 100 milyon liralık bir borcunu yüzde 50 iskonto ederek, 50 milyon liraya varlık yönetim şirketine satıyor.

Bundan sonraki süreçte artık kişiler bu şirketlere borçlu hale geliyor. Eğer şirket satın aldığı 100 liralık borcun 70 lirasını tahsil ederse bu işten, (70-50) 20 TL kazanç sağlamış oluyor.

Varlık Yönetim Şirketleri Niye Var?
Varlık Yönetim Şirketleri başta bankalar olmak üzere finans sektörünün gecikmiş alacaklarını satın alarak kurumların hem bilançosunun temizlenmesine, arındırılmasına hizmet eder, hem de operasyonel yükten kurtarırlar. Böylece bankalar kredi takip politikalarından taviz vermeden esas işleri olan kaliteli aktif üretmeye devam edebilirler.

Ortalamada finans sektörü verdiği her 100 liralık kredinin 5 lirasında vadesinde tahsilat sorunu yaşar. Bunun 2 lirasını kısa vadede idari takip süreci içinde tahsil eder. 2 lirasını ise 2-3 yıla varan takip süreci içinde tahsil ederler. Kalan 1 lirasını ise Varlık Yönetim Şirketlerine satar veya takip etmeye devam eder. Bazen de ekonomik fayda görmediği için takipsiz bıraktığı da görülmektedir.

Varlık Yönetim Şirketleri borçlular ile bankaların varamadıkları çözüm alternatiflerini üretebilirler. Borçlularla Varlık Yönetim Şirketleri arasında sıfırdan bir ticari ilişki başlar. Varlık Yönetim Şirketinin tahsilat uzmanları, borçlunun ödeme gücünü analiz ederek gerekiyorsa faizleri kısmen veya tamamen silebilir. Hatta ana paradan indirim yaparak borcu çok uzun vadeye yayabilir, gerekirse ek kredi kullandırarak borcu yapılandırır ve ödenebilir hale getirir.

Varlık yönetim şirketlerinin faaliyetlerini kim, nasıl ve hangi sıklıkla denetliyor?
Varlık Yönetim Şirketleri, BDDK tarafından denetlenmektedir. BDDK bu görevini, uygun gördüğü sıklık ve durumlarda yapar. Ayrıca BDDK’ya iletilen herhangi bir şikayet olduğu takdirde, ilgili VYŞ’nden cevap talep eder.

Borç sorgulamak için ilgili sitelere tıklayınız
Varlık Yönetim Şirketleri Derneği
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 288 41 43

Bunu da oku :   İstanbul Ticaret Odası (İTO) Borç Sorgulama

✔ Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 347 07 77
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Destek Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0850 455 0 800
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Efes Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0216 538 41 00
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Emir Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 438 35 35
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Final Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 355 19 00
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Güven Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 444 4 489
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Hayat Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 355 80 00
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Hedef Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 805 08 18
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ İstanbul Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 367 36 36
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Mega Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0850 450 5000
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Sümer Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0850 455 07 67
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Tamer Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0216 232 23 00
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Vera Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 344 07 00
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

✔ Yunus Varlık Yönetim A.Ş.
Müşteri hizmetleri numarası: 0212 268 3400
⇲ Borcum varmı? Borç sorgulamak için tıklayınız

ADS
5/5 - (4 votes)
(Toplam 285 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Benzer yazılar

2 Thoughts to “Varlık Yönetim Şirketlerine borcum varmı?

  1. müslüm yılmaz

    Borcum varlık yönetim şirketine devredildi ne yapmalıyım?

  2. çoşkun

    Bankadan zaten 10da birine alıyorlar, karlı iş walla, bir de üstüne faiz, masraf, şu-bu bedeli. 100 liralık borcu 10 liraya alıp, 200 lira ödetiyorlar, kimi öpebilirlerse artık

Leave a Comment