Torba Yasa Resmi Gazete’de yayımlandı

2017-2018_torba-yasa

Torba Yasa Nedir?
7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
Torba yasa terimi, birden fazla ve farklı kanun maddesi üzerinde, tek bir kanun tasarısı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından değişiklik yapılmasını ifade eder. Torba yasa, birden fazla alanda değişiklik yapılmasını sağladığı ve meclisin çalışma düzeni nedeniyle meclisten geçirilmesi daha kolay ve prosedürsüz olduğu için geçmişten günümüze hükümetler tarafından tercih edilmektedir. Aşağıda göreceğiniz gibi milletvekillerimiz, 5 farklı kanun maddesi için Mecliste 5 farklı kabul oylaması yapmak yerine, bir kere kabul oylaması yapılan, görüşmeleri kısa süren ve 5 farklı kanun maddesini de kapsayan torba yasaları bir kere oylayarak kabul edebilmektedirler. Torba yasa yapım sürecinde değiştirilen kanun maddelerinin nitelik ve önem derecesi bakımından aynı nitelikte olmasının herhangi bir önemi yoktur.

7103 sayılı kanun

27 Mart 2018 Torba Yasası
Kamuoyunda “torba yasa” olarak bilinen, 7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Kanuna göre, eski bakanlara ve milletvekillerine görevde iken verilen diplomatik pasaportlar, söz konusu görevlerin sona ermesinin ardından da geçerli olacak.

Okul öncesi çağındaki çocuklar için işverenlerce verilen ve ücretin bir parçası olan kreş ve gündüz bakımevi hizmeti vergi dışı bırakıldı.

Konutların çatı veya cephelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılması teşvik edilecek. Bu şekilde üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını tedarik şirketine satanlar vergiden muaf esnaf kapsamına alındı.

02.02.2018 Tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilen Torba Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiş olup Resmi Gazete’de henüz yayınlanmamıştır.Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanması ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununun 17. Maddesinde yer alan teşvik,destek ve indirimlerden geriye dönük olarak yararlanma imkanı getirilecektir.

Bu kapsamda tasarının 64. maddesinin yürürlülük tarihi yasanın yayımlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren 1 aylık süre içerisinde ilgili SGK Müdürlüklerine müracaat edilerek geriye dönük teşvik,destek ve indirimlerden tüm işletmeler yararlanacaktır.

İnternet yayınlarına lisans
Radyo, televizyon hizmetlerini sadece internet üzerinden sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları, RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alacak.

Madenci yakınlarına istihdam hakkı
Kanunla, 10 Haziran 2003-13 Mayıs 2014 tarihlerinde kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının eş ve çocuklarından birine, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden biri olmak üzere toplam bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam hakkı tanındı.

Sporcu ücretleri
Sporculara ödenen ücretlerden kesilen gelir vergisi tutarları, ödemeyi yapan kulüp ve şirketlere iade edilecek. Bu tutarlar, amatör sporcuların ücretlerinde kullanılacak.

Motorlu taşıtlara ilişkin düzenlemeler
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na, “taşıtların elektrik motorlarını imal eden fabrikalarca uluslararası normlara göre tespit edilen ve kilovat (kw) olarak ifade olunan azami güç” ifadesi, “motor gücü” tanımı olarak eklendi.

Çeyiz hesabında devlet katkısı oranı yüzde 20’den yüzde 25’e, azami katkı da 5 bin liradan 7 bin 500 liraya çıkarılacak.

Torba Yasa 2018 – Yeni Torba Yasada Neler Var?
Konu hakkında güzel bir yazı: MuhasebeTR Mevzuat Ekibi tarafından hazırlanan Torba Yasa 2018 çalışmasına Yeni Torba Yasada Neler Var? detaylı bir şekilde incelenmiştir.

Yeni torba yasa meclisten geçti. Bu yasa ile vergisel anlamda bazı başlıklarda ciddi değişiklikler meydana geldi. Bunları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;

Yeni Torba Yasanın İçerdiği Bazı Vergisel Değişiklikler
– Kadınların çalışma hayatına katılmasının teşviki amacıyla işverenlerce okul öncesi çağındaki çocuklar için verilen ve ücretin bir parçası olan kreş ve gündüz bakımevi hizmeti vergi dışı bırakılıyor.
– Elektrik motorlu taşıtların vergilendirilmesi için, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda yer alan vergilendirmeye etki eden değişkenler arasına “motor gücü” ibaresi eklenecek.
– Kanunla, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarılıyor.
– 2020 sonuna kadar (1 Ocak 2018- 31 Aralık 2020 döneminde) işe alınan sigortalılar nedeniyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki getirilecek.
Konu hakkında güzel bir yazı: Yeni Torba Yasanın İçerdiği Bazı Vergisel Değişiklikler yazısı

Vergi kanunları ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun
27 Mart 2018 Tarihli ve 30373 Sayılı Resmî Gazete
– 2. Mükerrer okumak için : Kanun No.7103

ADS
(Toplam 260 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Benzer yazılar

7 Thoughts to “Torba Yasa Resmi Gazete’de yayımlandı

  1. Gazi

    Yapılandırma bitti mi?

  2. Kamuran

    Yeni torba yasasında çalışma bakanlığı veya işkur tarafından kesilen idarı para cezaları da af kapsamına giriyormu bilgilendiriseniz memnun olurum iyi çalışmalar dileğiyle

  3. Filiz

    Türk anaları emeklilik haklarını almalı,Yurt dışında 20 yıl ikamet eden kadın bir gün dahi ssk primi yatırmadan kazanç elde etmeden verilen bu emeklilik hakkı ,Zor şartlarda ev hanımlığı yapan Türkiye miz de yaşayan anaların haklarının verilmemesi büyük bir haksızlıktır.

  4. Esma

    2011 yılından 140 tl Trafik para cezası tahakkuk ettirildi.Bu Yasa ile ne kadar öedeyeceğim

  5. Yusuf

    1993 yılında SSK`ya başlama tarihim 18 ay askerlik borçlanması ve 57 yaşındayım, ne zaman emeklilik tarihimdir

  6. Ali

    2012 yılında ayrı ayrı 5000tl park cezam var bu cezamın iptal olması için vergi dairesine gitmem gerekiyorum.120 tl altındaki çezaların af olacağı söylenmişti doğrumu acaba bilgibilgilendirirseniz memnun olurum.

  7. Ahmet

    vergi affından faydalanabilir miyim?

Leave a Comment