Emlak vergisi borcum var mı?
Emlak vergisi her yıl iki taksitle ödenebilen bir vergi. Vergi borcu ödeme zamanı geldiğinde borç sorgulama nereden ve nasıl yapılır sorusu sıkça sorulmaya başlanıyor. Emlak vergisi arsa arazi ev ve işyeri sahiplerinin her yıl ödemesi gereken bir vergi. Gelir İdaresi Başkanlığı her yıl emlak vergisinin ödeneceği tarihleri belirlemektedir.
Emlak vergisi, taşınmaz mal varlığından alınan vergi. Genelde arazi ve bina gibi mal varlığına uygulanan emlak vergisi, bazı ülkelerde sanayi ve tarım araçları, mal stokları ile otomobil, mücevher, mobilya, zanaat araçları gibi taşınır malları, ipotekli borç senedi, irad senedi, tahvil ve hisse senetleri gibi değerli kağıtları da kapsar. Birçok ülkede yerel yönetimlerce toplanır ve önemli bir gelir kaynağı oluşturur.
Emlak nedir?
Emlak; arsa, bahçe, bina, daire gibi her türlü taşınmaz malları kapsayan, konutların, ticari ve arsa olarak değerlendirilen mülklerin genel adıdır. Emlak ekonomik istikrarsızlıklardan ve kur hareketlerinden fazla etkilenmemesi nedeniyle, uzun vadede güvenli bir araç olarak yatımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçları arasında yer alır.
Emlak çeşitleri nelerdir?
Emlak kategorisindeki taşınmaz mallar genel olarak konut, ticari ve arsa olarak değerlendirmeye tabii tutulur. Her türlü daire, residence, ev, villa, köşk, yazlık gibi taşınmazlar konut kategorisinde değerlendirilir. Ofis, fabrika, imalathane, atölye, kamu binaları, mağaza, dükkan, depo gibi kar amacı doğrultusuna kullanılan taşınmazlar ise ticari emlak olarak değerlendirilir. Otel, motel, pansiyon gibi turistik amaçlı işletmelerin taşınmazları da ticari emlak kategorisinde yer alır.
Gayrimenkul nedir?
Genel tanımı itibari ile değeri ve niteliği değişime uğramaksızın, bir yerden başka bir yere nakli mümkün olmayan mallara ‘gayrimenkul’ adı verilir. 4721 sayılı Medeni Kanunu’nun 704. maddesinde gayrimenkul kütük kaydına göre tanımlanmıştır. Kanuna göre ”taşınmaz mülkiyeti kapsamında yer alan araziler, tapu siciline ayrı bir sayfaya kayıt edilmiş haklar ile, kat mülkiyeti kütüğünde yer alan bağımsız bölüme sahip kayıtlar” gayrimenkul olarak ifade edilir.
Kira gelir beyanı
Geçen yıl iş yeri ve meskeninden kira geliri elde edenler için beyan dönemi yarın başlıyor.
Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyan dönemi yarın başlayacak. Kira gelir beyan dönemi, her yıl olduğu gibi bu sene de 1 Mart’ta başlayıp 25 Mart’ta sona erecek.
İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek. İstisna oranı sadece bir konutta kullanılabildiği için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek. Öte yandan iş yeri kira gelirinde beyan sınırı geçilmesi durumunda istisna oranı düşülmeyecek.
Vatandaşlar internette “www.gib.gov.tr” adresi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi”ne giriş yapıp kendileri için hazırlanmış beyanlarını onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebilecek. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine de beyanname verilebilecek.
İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üzeri mükellefler, okuma yazma bilmeyenler ile engelli ve hastalar “444 0 189” numaralı Vergi İletişim Merkezi’nden yardım isteyebilecek. Bu kimselere randevu sistemine göre Maliye Bakanlığından bir memur yardımcı olacak. Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek.
Verilmeyen veya Yanlış Verilen Beyannamelere Ceza
Kira gelirlerini beyan etmeyenlerin, eksik ve yanlış beyan verenlerin istisna oranından faydalanamayacak, bu kimselere usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanacak. Evini veya iş yerini kiralayanların ne kadar gelir elde ettiği, Hazine ve Maliye Bakanlığınca tapu, elektrik, doğal gaz, su abonelikleri ile banka, PTT, sigorta gibi kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda kolayca tespit edilebiliyor.
HAZIR BEYAN SİSTEMİ NEDİR?
Hazır Beyan Sistemi, ücret, kira, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarınıza ilişkin Gelir Vergisi Beyannamenizin önceden hazırlanarak onayınıza sunulduğu sistemdir. Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı elde edenler bu sistemden yararlanamamaktadır.
BEYANNAME VERMELİ MİYİM?
Elde ettiğiniz gelir türlerine ilişkin olarak beyanname vermeniz gerekip gerekmediğini sizin için hazırladığımız test vasıtasıyla kolayca öğrenebilirsiniz.
BEYANNAMEMİ NASIL VERECEĞİM?
Sisteme giriş yaparak, önceden hazırlanmış olan beyannamenizi kontrol edip, istediğiniz değişiklikleri yaptıktan sonra beyannamenizi onaylayabilirsiniz.
Ücret, Kira, Menkul Sermaye İradı ile
Diğer Kazanç ve İratlarınıza İlişkin Beyannamenizi
Biz Hazırladık, Siz Onaylayın Vergi – Hazır Beyan
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için belediyeye belli dönemlerde vergi ödeniyor. Emlak vergisini taşınmaz malın sahibi ödüyor.
Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olunuyor.
Vergi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunan sene başlıyor. Örneğin, 2018 yılı içerisinde taşınmaz mal satın almanız halinde vergi ödemeleriniz 2019 yılında başlıyor. 2018 yılı emlak vergisi borçları eski malike ait oluyor.
Peki, emlak vergisi mükellefi olarak “Emlak vergisi borcum var mı?” diye sorduğunuzu ve sorgulama yapmak istediğinizi düşünelim. Bunun için gayrimenkulünüzün bağlı olduğu belediyeye gidebilirsiniz.
Ayrıca belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerine gitmek ya da belediyenin resmi web sitesine giriş yapabilirsiniz. Ancak, internet üzerinden emlak vergisi borç sorgulama için, belediyenin “E-BELEDİYE” sistemini kullanıyor olması gerekiyor.
Emlak vergisi nasıl ve neye göre hesaplanıyor?
Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49’uncu maddesinin (b) fıkrası uyarınca “takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yapacakları takdirler, tarh ve tahakkuk işleminin yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanarak arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilmektedir.”
Kimler emlak vergisi ödemiyor?
2006 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile;
✓ Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlere
✓ Emeklilere
✓ Gazilere
✓ Şehitlerin dul ve yetimlerine ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken için emlak vergisi alınmıyor.
Emlak vergisi ne zaman ödenmeye başlayacak?
Emlak Vergileri her sene iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Emlak vergisinin birinci taksiti mart-mayıs ayında, 2. taksiti ödemeleri ise Kasım ayında yapılır.
Emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?
Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar bu işlemleri belediyelerden veya internet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenilebilir.
Emlak vergisi nereden ödenir?
1- E-Devlet Emlak vergisi ödemesi online olarak yapılabilmekte.
Emlak vergisi e devlet ödemelerini İnternet Vergi Dairesi hizmeti ile gerçekleştirebilirsiniz.
✓ Vergi dairesi üzerinden vergi borcu sorgula Vergi Borcu Sorgulama – Vergi Dairesi
✓ E-devlet üzerinden vergi borcu sorgula : Vergi Borcu Sorgulama – e-Devlet
2- PTT Havalesi
3- Taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubeleri
Emlak vergisi ödemesini taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerinden yada hesaba havale/eft ile yapabilirsiniz.
4- Taşınmazın bağlı olduğu belediye
Emlak vergisi ödemeleri için taşınmazın bağlı olduğu belediyenin ödeme noktalarından yapılabilmekte.
5- E- belediye sistemine dahil olan belediyeler:
✓ e-Devlet – Tüm Belediye Hizmetleri listesi
✓ Adana Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Adıyaman Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Afyon Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Ağrı Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Aksaray Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Amasya Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Ankara Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Antalya Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Ardahan Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Artvin Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Aydın Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Balıkesir Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Bartın Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Batman Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Bayburt Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Bilecik Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Bingöl Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Bitlis Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Bolu Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Burdur Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Bursa Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Çanakkale Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Çankırı Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Çorum Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Denizli Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Diyarbakır Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Düzce Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Edirne Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Elazığ Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Erzincan Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Erzurum Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Eskişehir Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Gaziantep Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Giresun Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Gümüşhane Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Hakkari Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Hatay Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Iğdır Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Isparta Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ İstanbul Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ İzmir Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kahramanmaraş Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Karabük Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Karaman Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kars Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kastamonu Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kayseri Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kırıkkale Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kırklareli Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kırşehir Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kilis Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kocaeli Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Konya Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Kütahya Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Malatya Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Manisa Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Mardin Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Mersin Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Muğla Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Muş Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Nevşehir Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Niğde Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Ordu Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Osmaniye Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Rize Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Sakarya Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Samsun Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Siirt Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Sinop Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Sivas Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Şanlıurfa Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Şırnak Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Tekirdağ Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Tokat Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Trabzon Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Tunceli Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Uşak Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Van Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Yalova Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Yozgat Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
✓ Zonguldak Belediyesi Emlak Vergisi Sorgulama ve Borç Ödeme
Türkiye sınırlarında yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisinin her sene, senede 2 eşit taksit halinde ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi borcunu ödemeyenlerin aylık vergi cezası birikiyor.