Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ürünü devreye alındı, kur farkı için TCMB her gün saat 11:00’de dolar alış kuru yayınlayacak.
Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendiren vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için yeni ürün devreye alındı. Dövize Endeksli Türk lirası mevduat olarak adlandırılan hesabın adı değişti; “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” oldu.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Basın Açıklaması
Birikimlerini TL Mevduat olarak değerlendiren vatandaşlarımızın kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Sn. Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” ürünü devreye alınmıştır.
Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacaktır.
Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası her gün saat 11:00’de USD Döviz alış kuru yayınlayacaktır.
Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
Hesaplar, 3,6,9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TVMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacaktır.
Sisteme isteyen her banka katılabilecektir.
Vadeden önce hesaptan Para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir. Öte yandan söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı’nda da uygulanması konusunda çalışmaları sürdürülmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
21.12.2021
Nasıl İşleyecek?
Sadece gerçek kişiler bu hesabı açtırabilecek. Hesabın faizi en az Merkez Bankası politika faizi kadar olabilecek. Vade dolduğunda elde edilen faiz geliri ile vade boyunca kur değişimi oranı karşılaştırılacak. Hangisi daha yüksek ise o uygulanarak nema verilecek. Ayrıca, vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır. Bu üründeki gelirden stopaj kesintisi yapılmayacak.
Kişiler, 3,6,9 ve 12 ay vadeyle hesap açabilecek. Vadeden önce hesap bozulursa bu hak kaybedilecek ve hesap vadesiz hesaba dönüşecek. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.
Hangi kur uygulanacak?
Dövizin TL’ye çevrilmesi sırasında ve kur farkı hesaplamaları için Merkez Bankası’nın ilan ettiği kurlar kullanılacak.
Merkez Bankası her gün saat 11.00’de bu mevduata özel ABD doları döviz alış kuru açıklayacak.
Sisteme isteyen her banka katılabilecek. Ancak, henüz katılım bankalarına yönelik bir yöntem geliştirilmedi. Açıklamada, katılım bankaları için de bir çalışma yapıldığı bildirildi.
? 10 soruda ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ desteği
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sisteminden kimler yararlanabilecek?
Yurt içine yerleşik gerçek kişiler bu sistemden faydalanabilecek. Tüzel kişiler bu sisteme dahil olamayacak.
Hesaplar hangi vadelerde açılabilecek?
Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 aylık vadelerde olabilecek.
Vadeden önce hesaptan para çekilebilir mi, çekilirse nema alınabilir mi?
Vadeden önce hesaptan para çekilebilir ancak destekten fayda sağlanamaz. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap, vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.
Mevduattan herhangi bir kesinti olacak mı?
Mevduattan herhangi bir kesinti yapılmayacak, bu ürüne stopaj uygulanmayacak.
Sisteme birden fazla giriş-çıkış olabilir mi?
Sisteme giriş-çıkış için herhangi bir kısıt yok.
Tasarruf sahibine getirisi ne olacak?
Gerçek kişilerin Türk lirası vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ürününe geçiş için her bankaya başvurulabilecek mi?
Sisteme dahil olan tüm bankalara başvuru yapılabilecek.
Halihazırda Türk lirası mevduatlar da bu sisteme entegre olabilecek mi? Hesabın açılış tarihi dikkate alınacak mı?
Mevcut TL mevduat hesapları da bu sisteme dahil olabilecek.
Halihazırda Türk lirası mevduatların sisteme dahil olması için gerçek kişilerin başvuruda mı bulunması gerekecek, yoksa otomatik olarak geçiş yapılacak mı?
Bireysel bankacılık işlemi olduğu için tasarruf sahibinin bankaya başvuru yapması gerekecek.
Katılım bankaları da bu sisteme dahil olacak mı?
Katılım bankaları da sisteme dahil olacak.
Dönüşüm Destekli TL Katılma Hesabı
– Gerçek kişiler için 20.12.2021 tarihinde, Tüzel kişiler için 31.12.2021 tarihinde Amerikan Doları, Sterlin veya Euro döviz cinsinde bulunan mevduatların hesap açılış tarihindeki TCMB’nin saat başı açıkladığı döviz alış kuru baz alınarak hesaplanan Türk Lirası karşılığı tutarınca açılabilmektedir.
– Gerçek kişiler için 28.12.2021 tarihinde, Tüzel kişiler için 31.12.2021 tarihinde altın mevduatı bulunan müşterilerimizin hesap açılış tarihindeki TCMB’nin saat başı açıkladığı gram altın alış fiyatı baz alınarak hesaplanan Türk Lirası karşılığı tutarınca açılabilmektedir. Altın hesaplarımız 995/1000 saflıkta olduğu için, dönüşüm işlemlerinde TCMB’nin 995/1000 saflıktaki fiyatı baz alınmaktadır.
– Gerçek kişiler için 28.12.2021 tarihinden, Tüzel kişiler için 31.12.2021 tarihinden sonra Altın Günleri’nde şubelerimize getirilen işlenmiş veya hurda altınların (ziynet altın) TCMB’nin saat başı açıkladığı gram altın alış fiyatı baz alınarak hesaplanan TL karşılığı tutarınca açılabilmektedir.
– Kur değişim oranı, vade başlangıç ve hesap kapanış tarihleri arasında TCMB tarafından saat başı yayınlanan döviz veya gram altın alış kuru baz alınarak hesaplanmaktadır. Vade sonunda hesaplanan kur değişim oranı ile hesabın kâr payı getirisi kıyaslandığında;
~ Kur değişim oranı kâr payı getirisinden düşük ise müşterilere vade sonunda kâr payı getirisi ödemesi yapılacaktır.
~ Kur değişim oranı hesap kâr payı oranından daha yüksek ise hesaba kâr payı bankamız tarafından, kur değişim oranı ile kar payı oranı arasındaki fark ise müşteri hesabına yansıtılmak üzere bankamıza TCMB tarafından TL olarak iletilecektir.
Not:
Faiz İslam’da kesin olarak haram kılınmıştır. Zorunlu kalınmadığı takdirde faiz almak ya da vermek caiz değildir. Ev, araba satın almak, iş kurmak gibi konularda faiz almak ya da vermek de bu konu kapsamında olduğundan caiz değildir.
https://islamansiklopedisi.org.tr/faiz
Diyanet / Soru – Cevap / TİCARÎ HAYAT / Faiz, Kredi,Kredi Kartı