Hastane Borç Sorgulama – 4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama
Muayene Katılım Payı bir başka değişle hastane muayene borcu sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
SSK’lı çalışanlar istedikleri zaman hastanelerden sigortalı olarak uygun koşullarda yararlanabilmektedir. Bu şekilde yararlanmanız için öncelikle SSK primlerinizin yatırılıyor olması gerekir. Hastane de muayene olduktan sonra SSK hastane borç sorgulama sistemi ile borcunuzun ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu şekilde istediğinizde sisteme giriş yaparak bilgi alabilirsiniz. Sisteme giriş yapabilmeniz için e-devlet şifrenizi en yakın PTT şubesine giderek almanız gerekir. Ardından TC kimlik numaranız ile birlikte şifrenizi de girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Sistemden her türlü konuda yararlanmanız mümkündür. Buna hastane borcunuzu öğrenmekte dahildir. Bu şekilde sorunsuz olarak hastanelerden yararlanarak ne kadar borcunuz olduğunu internet üzerinden öğrenmenin rahatlığını yaşayabilirsiniz..
Hastane nedir?
Hastane (eski adı: Darüşşifa), sağlık hizmeti verilen ve bu amaçla gerektiğinde hastaların yatarak tedavi oldukları kurum. Hastanelerde hastalar, paralı veya parasız olarak tedavi edilirler. Hastaneler, devlet hastaneleri, özel üniversiteler, dernekler, sigorta şirketleri tarafından ücretli veya ücretsiz olarak işletilirler. Geçmişte dinî organizasyon ve gönüllüler tarafından verilen hastane hizmetleri günümüzde doktor, cerrah, hemşire, ebe, eczacı gibi sağlık profesyonelleri tarafından verilmektedir.
Toplu halde yaşayan insanlar her zaman hastaları tedavi etmenin ve korumanın gerekli olduğunu düşünmüşlerdir. Nitekim hastaların tedavisi ve bakımı konusunda tarih boyunca şu veya bu şekilde çalışmalar yapılmış ve tedbirler alınmıştır. İnsanların temel gereksinimlerini karşılayacak şekilde düşünülmüş olan bu tedbirler, her zaman onların yaşadıkları devirlerin sosyal ve ekonomik şartlarına sıkı sıkıya bağlı kalmıştır.
Hastane Borcu Nedir?
Çeşitli sağlık sorunları sebebiyle hastaneye giden vatandaşlar muayene oldukları takdirde muayene katılım borcu adında bir borç ortaya çıkar. Muayene katılım borcu hastane borcudur. Bu borç vatandaşların muayene sırasında aldıkları hizmetin karşılığı olarak ortaya çıkan bir borçtur. Bu borçlar cüzi bir miktardır ve bu ücreti eczaneler almaktadır. İlaç alımları sırasında hastane borcu veya muayene katılım borcu olarak talep edilen bu miktarları öğrenmenin basit bir yolu var. Birçok alandaki işlemlerin rahatlıkla yapıldığı E-devlet kapısından hastane borç sorgulama işlemi de kolayca yapılmaktadır.
Devletimizde sigortalı bir işte çalışan her bireyin devlet hastanelerinde muayene olma hakkı bulunmaktadır. Eğer iş yeriniz sigorta primlerinizi düzgün yatırmıyorsa yada sigortanıza rağmen ek bir ödeme yapmanız gerekliliği bulunan durumlarda hastane sizi borçlandırmaktadır. Özellikle her muayenede alınmakta olan katkı paylarının ödenmemesi hastanede bulunan borçluluğun artmasına neden olabilir.Bu bilgileri sorgulayarak borç durumunuzu öğrenebilir ve bir sonraki ilaç alımınızda eczane aracılığı ile ödeyeceğiniz borcunuzun ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.
SSK Hastane Borç Sorgulama Konusu Hakkında: SSK’lı çalışanlar istedikleri zaman hastanelerden sigortalı olarak uygun koşullarda yararlanabilmektedir. Bu şekilde yararlanmanız için öncelikle SSK primlerinizin yatırılıyor olması gerekir. Hastane de muayene olduktan sonra SSK hastane borç sorgulama sistemi ile borcunuzun ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu şekilde istediğinizde sisteme giriş yaparak bilgi alabilirsiniz. Sisteme giriş yapabilmeniz için e-devlet şifrenizi en yakın PTT şubesine giderek almanız gerekir. Ardından TC kimlik numaranız ile birlikte şifrenizi de girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Sistemden her türlü konuda yararlanmanız mümkündür. Buna hastane borcunuzu öğrenmekte dahildir. Bu şekilde sorunsuz olarak hastanelerden yararlanarak ne kadar borcunuz olduğunu internet üzerinden öğrenmenin rahatlığını yaşayabilirsiniz.
Muayene Katılım Payı Nedir ?
Uzun zamandır beri işlemde olan muayene katılım payı uygulamasına vatandaş tam olarak alışmış durumda değil. 2019 yılında sigortalıların devlet hastanelerinde muayene olmaları karşılığında 6 TL tahsil edilir. Tabi bu ücret hastanelerde değil eczanelerde tahsil edilir. Uzun zaman eczaneye gitmediğinizde biriken muayene ücretleri toplu tahsil edilir.
Emekli ilaç katılım payı ne kadardır?
Emekliler aldıkları ilaç parasının sadece %10 kısmını öderler. Bu miktar emeklinin maaşından kesilir. Mesela 100 TL tutarında ilaç alan bir emeklinin maaşından 10 TL kesinti olur. Geri kalan 90 TL SGK tarafından karşılanır.
Yani ilaç parası emekli aylığından yüzde on oranında kesilir.
Çalışan sigortalı ilaç katılım payı ne kadardır?
Çalışan sigortalıdan aldığı ilaç Tutarının %20si tahsil edilir. Yani 100 TL tutarında ilaç alan bir ssk, bağkur, emekli sandığı veya genel sağlık sigortalı sadece 20 TL ödeme yapar. Geri kalan 80 TL sgk tarafından karşılanır. Ödemeleri eczaneler alır ve sgkya gönderir. Yani eczanelerin aldığı katılım ücreti eczaneye değil sgkya ödenmiş olur.
Sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayene sonucunda oluşan ve eczanelerce kişilerden tahsil edileceği belirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payları kişilerin reçete ile eczaneye ilk müracaatında kişilerden tahsil edilmekte.
Hastane muayene ücreti 2022 ne kadar?
Devlet hastanesi, özel hastaneler, aile hekimi, üniversite hastanesi ve bağlı kuruluşların 2019 için aldıkları muayene ücretleri şu şekildedir:
2022 Devlet hastanesi muayene ücreti: 30-50 TL
2022 Özel Hastane muayene katılım ücreti: 200-500 TL
2022 Üniversite Hastanesi ücreti: 100-200 TL
2022 Aile hekimi sağlık ocağı muayene ücreti: Sağlık ocağı, aile hekimliklerinde muayene ücreti yoktur. Sadece ilaç katılım ücreti ödersiniz.
Muayene borcumu nasıl öğrenebilirim?
SGK Sosyal Güvenlik Kurumu 4A (SSK), 4B (Bağkur), 4C (Emekli Sandığı) muayene ve ilaç katılım payı sorgulama işlemini e-Devlet Kapısı üzerinden TC Kimlik Numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak kolaylıkla online sorgulayabilirsiniz.
Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tüm sigortalı vatandaşlar bu hizmetten yararlanabilmektedir. Hastane borç sorgulama işlemini yapmak için şu adımları izlemeniz gerekmektedir:
– E-devlet sistemine giriş yapmak için öncelikle bir E-devlet şifresine sahip olmalısınız.
– Bu şifreyi edinmek için bir PTT şubesine gitmelisiniz.
– PTT şubesine gittiğinizde cüzi bir miktar ücret ödeyerek nüfus cüzdanınız yardımı ile kolayca E-devlet şifrenizi alabilirsiniz.
– Şifrenizi aldıktan sonra yapacağınız işlem oldukça basit. Şifrenizin yazılı olduğu kağıtta bulunan internet adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
– Bu adrese giriş yaptıktan sonra karşınıza “Kimlik Bilgilerimi Doğrula” butonu çıkacaktır. Bu adımda o butona tıklamanız gerekmektedir.
– Butona tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan sayfada T.C kimlik numaranızın ve E-devlet şifrenizin yazılmasını istenen bir alan vardır. Bu alanlara doğru bir şekilde T.C kimlik numaranızı ve E-devlet şifrenizi girmelisiniz.
– Gerekli alanları doldurduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklamalısınız.
– Bu butona tıkladıktan sonra sistemin giriş sayfası karşınıza çıkacaktır.
– Girmiş olduğunuz bu sayfada sol üst tarafta yer alan “e-Hizmetler” başlığını göreceksiniz. İşleme devam etmek için bu başlığa tıklamanız gerekmektedir.
– E-Hizmetler başlığına tıkladıktan sonra alfabetik sıraya göre yazılan hizmet başlık ve alt başlıklarını göreceksiniz. Sayfayı aşağıya kaydırarak “Sosyal Güvenlik Kurumu” başlığını bulmalısınız.
– Daha sonra “Sosyal Güvenlik Kurumu”nun alt başlığı olan “Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler”i bulmalısınız.
– Sorgulama işleminin son adımını gerçekleştirmek için; “Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler”i de bulduktan sonra altında yazan hizmet isimlerinden “4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama”yı tıklamanız gerekmektedir.
– Karşınıza çıkacak sayfa “4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama” sayfasıdır. Bu sayfadan hangi tarihte nerede muayene olduğunuzu, hangi eczaneden ilaç aldığınızı ve hastane borcunuzu öğrenebilirsiniz.
e-Nabız’da neler var?
e-Nabız sisteminde, ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesislerini, bu tesislerde hangi branşlara, ne zaman gittiğiniz gibi detaylı bilgileri, size yazılmış reçeteleri, reçetenizi yazan hekimin adını, ilaçları, ilaç bilgilerini görebilir, listedeki ilaçlarla ilgili sizin saptadığınız yan etkileri yazabilir, isterseniz sonrasında girişini yaptığınız yan etki bilgilerini güncelleyebilir veya silebilirsiniz. Laboratuvarda yaptırdığınız tahlillerin sonuçlarını, aldığınız raporların bilgilerini, ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesisi Teletıp sistemine entegre olmuşsa tıbbi görüntülerinizi ve bunlara ait raporlarınızı görebilirsiniz.
Hastane borcunuzu öğrenmek için e-Devlet sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
✓ E-Nabız
✓ E-Devlet Sağlık Hizmetleri
✓ 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme
✓ Hastane Borç Sorgulama – 4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama
Hastane borçlarını internetten ödemek istiyorum