Sosyal Güvenlik Kurumu – GSS Borç Sorgulama
Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama
Bilindiği üzere 1/1/2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmiştir. Üzerine uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen sistem tam olarak oturmamış vatandaşlara Genel Sağlık Sigortası net olarak anlatılamamış görünüyor. Halen vatandaşların büyük bir kısmının borcu olup olmadığından haberi bulunmamaktadır.
GSS olarak bildiğiniz zorunlu Genel Sağlık Sigortası ayrıntıları netleşti. Genel Sağlık Sigortasında borç sorgulama ekranına internet üzerinden ulaşıp borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Borcunuzu internetten üzerinden kredi kartınızla ödeyebilirsiniz.
GSS kimleri kapsar?
– Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,
– Kamu idarelerinde çalışanlar,
– Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar,
– İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,
– Hizmet akdine tabi olanların veya kamu idarelerinde çalışanların veya köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların dışında kalan ve sigortalı sayılmayanlar.
GSS Borç Sorgulaması Nasıl Yapabilirim?
01.01.2012 tarihine kadar GSS’ye bir biçimde dâhil olanlar dahil oluncaya kadar geçecek süre için GSS ödemeseler de ondan sonrası için prim borçları birikmeye başlayacak.
Bir kere GSS’li olarak tescil olduktan sonra ‘Hastaneye de gitmeyeceğim GSS primi ödemeyeceğim” demekle GSS priminden kurtulamaz, yıllar sonra da olsa başvurunuz halinde geçmiş yıllardaki prim borçlarınızı da gecikme zam ve faiziyle ödemek zorunda kalırsınız (Yine de arada AFlar çıkıyor).
Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hak sahiplikleri genel sağlık sigortalılıklarının tescilini izleyen süreçte başvuruya bağlı olmaksızın SGK sistemince oluşturulacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından e-Devlet sistemi üzerinden sunulan hizmetlerden biri de ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama‘ hizmetidir. GSS tescil ve prim borcu sorgulama işlemini yapmak isteyen vatandaşların e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapması ve e-Devlet sitesine giriş yapması gerekmektedir. Sonrasında karşınıza gelecek ekranda prim borcunuzu ayrıntılı olarak görebilirsiniz…
Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan gelir testi sonucunda, gelirlerin asgari ücretin 1/3 oranında daha fazla olanlar sağlık ve sigorta işlemlerinden yararlanabilmek için prim ödemekle yükümlü olmuşlardır. Bu uygulamayla hayatımıza “GSS borç sorgulama, GSS prim borcu hesaplama GSS borcu sorgulama” gibi kelimeler, ifadeler girmiş oldu. Genel Sağlık Sigortası borç sorgulamasını yapabilmek için aşağıda vermiş olduğumuz linkten çok kolay ve ücretsiz bir şekilde SGK borç sorgulama işlemlerinden olan GSS borç sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olacaksınız.
GSS Borç Sorgulamada Bilinmesi Gereken Kurallar
Genel Sağlık Sigortası, kapsamına girenler ödemekle yükümlü oldukları GSS borçlarını ödemedikleri takdirde prim borçları birikir. Arıca bu prim borçları ödemediğiniz takdirde her zaman karşınıza çıkar. Bu borçlar gecikme gecikme zammı ve faiziyle sizden tahsil edilir. GSS kapsamına alınmışsanız, hastane işlemlerinden yararlanın veya yararlanmayın GSS borcunuzu ödemek zorundasınız. GSS geçmiş dönem borç hesaplama işleminizi sık sık gerçekleştirerek GSS borcu sorgulama işleminizi yapıp borcunuzun olup olmadığından mutlaka haberdar olmanız gerekmektedir.
GSS Borç İtirazı Nasıl Yapılır?
Genel Sağlık Sigortası itirazını yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na durumu açıklayan bir dilekçe ile beraber bu durumu kanıtlayan gerekli belgeler ile başvuru yapılması gerekiyor. Sonuç alınmaz ise GSS borç itirazı için geriye dönük olarak işlenen faizlerin silinmesi için iş mahkemelerine başvuru yapabilirsiniz. GSS borç affının olup olmayacağı kesinleşmemesine rağmen borç affını da beklemek seçenekler arasındadır.
Gelir Testi Nedir, Nerede Yaptırılır?
Gelir testi ile gelirin olup olmadığı, varsa bunun ne kadar olduğu belirleniyor. Test yapılırken hane halkının tamamı göz önünde bulunduruluyor. Yani tek başınıza yaşamıyorsanız bireysel Gelir Testi yaptıramazsınız. Aynı evde yaşayan eşler, çocuklar, o evde yaşıyorsa anne ve baba, öğrenim nedeni ile şehir dışında yaşayan 25 yaşını doldurmamış çocuklar hane halkı olarak dikkate alınıyor. Gelir Testi’nin sonucuna göre kişinin ödeyeceği prim tutarı belirleniyor. Gelir Testi yaptırmazsanız priminizi en yüksek tutardan ödemeniz gerekiyor.
Genel sağlık sigortası Sosyal Güvenlik Kurumunu ilgilendirse de gelir testi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından yapılmaktadır. Gelir testi yaptırmak isteyen vatandaşların, ikametgah adresine en yakın noktada bulunan ilçe kaymakamlıklarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gelir testi başvurusu yaparak kendilerine verilen formları eksiksiz tam olarak doldurmaları gerekmektedir. Altına doğru olduğu ile ilgili beyan ve taahütte bulunurlar. Gelir durumlarına göre bu formlar değerlendirilir ve daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişilerin ne kadar prim ödeyeceklerini belirler. Bu kişiler primlerini kaymakamlıklara değil Sosyal Güvenlik Kurumlarına öderler..
7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu İle İlgili Sorular ve Cevapları
Genel Sağlık Sigortası(GSS) borçları nasıl yapılandırılacak?
Nisan 2021 ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları otomatik olarak yapılandırılacaktır. GSS borçları için vatandaşlarımızın başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır.
31 Aralık 2021 tarihine kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir.
Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 30 Kasım 2021’e kadar gelir testi için başvuru yapması durumunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşlarımızın borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir.
Vatandaşlarımız, otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilirler.
GSS prim borcu neden çıkar?
Aylık gelirlerinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit ediliyor. Ancak çoğu kişi gelir testi yaptırmıyor. Gelir testi yaptırmayınca da her ay, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS primi hesabına borç yazılıyor. Bu nedenle de GSS prim borcu birikiyor
GSS Borç Sorgulaması İşlemini Nasıl Yapabilirim?
Genel Sağlık Sigortası tescil bilgilerinizi öğrenmeniz için E-Devlet sitesini kullanmalısınız. E-Devlet sisteminden işlem yapabilmek için Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama işlemi için aldığınız E-Devlet şifresini kullanabilirsiniz. GSS sorgulama için yazımızın sonundaki bağlantı sekmesine tıklayınız. Açılan sayfadan kimlik doğrulama işleminizi yapmalısınız. Daha sonra GSS prim borcu sorgulama kısmında aldığınız E-Devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı girip sisteme giriş yapınız. Ardından GSS sorgulamanızı tamamlayacaksınız.
✓ EDevlet GSS Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama
✓ SGK Online Tahsilat Borç Sorgulaması
Gelir tespiti yapılan gss’li kişiler, gelir durumlarının değişmesi sonucunda gelir tespitinin yenilenmesi gerekiyor mu?
Benim GSS borcum olmadığı halde sistemde hala borcum gözüküyor. Bankaya ödeme yapmaya gittiğimde borcum gözükmüyor, ama sistemde gözüküyor. Hastaneye gideceğim ve boşu boşuna benden para alacaklar. Sisteme borçlu olmadığım ne zaman gözükür. Lütfen yardımcı olunursa sevinirim.
Basit bir öneri: Borçları sıfırlayın. Tekrardan 60 lira ödeme ile başlasın. En azından katılım olur. Millet işsiz üstüne binlerce lira borcu nasıl ödesin. Bu kadar işsiz insana biraz anlayış gösterin. Hastaneye gitmeyen insanlar binlerce lira borçlandı bu gss yüzünden.
Neden her hastaneye gidişte 60 lira katılım ödemiyoruz da her ay ödüyoruz. Senede bir iki ancak hastaneye giderim o da en fazla grip olursam. Her ay niye ödeyeyim 60 lira. Böyle anlamsız şey görmedim.
GSS borç sorgulama için tıklayınız yazısına tıkladığımda ödeme işlemleriniz için lütfen aşağıdaki adresi ziyaret ediniz linki çıkıyor. Sorgulama linki açılmıyor.
*** Yönetici : Düzeltildi …
genel sağlık sigortası borcum ne kadar?