Miras – Veraset İlami Sorgulama
E-Devlet miras sorgulama yap. Soy ağacı ve şehit sorgulamadan sonra E-Devlet’ten büyük rağbet görecek bir uygulama daha hizmete açıldı. E-Devlet, geliştirdiği yeni uygulama ile yine gündemde. E-Devlet, Adalet Bakanlığı bünyesinde geliştirdiği ‘Mirasçılık Belgesi’ sorgulama butonunu hayata geçirdi. Artık e-Devlet üzerinden bir yakınınızdan size miras kalıp kalmadığını öğrenebileceksiniz. Vatandaşlar Miras sorgulama işlemi yapmak için E-Devlet kapısına giriş yapmak zorunda. E-Devlet üzerinden artık “Mirasçılık Belgesi” işlemleri de yapılacak. E-Devlet’ten miras sorgulama hizmeti bugün erişime açıldı. İşte detaylar…
Sözlükte “miras” ne demek?
1. Kalıt.
2. Kalıtım yoluyla gelen herhangi bir özellik: saç dökülmesi, şişmanlık bize babamdan miras .
3. Bir kuşağın kendinden sonra gelen kuşağa bıraktığı şey.
Miras kelimesinin ingilizcesi
[MIRAS] n. sight; watchtower; intention
v. watch; view, see; look; peer, glance; look after
n. mark; target, aim; foresight; point, sight
Köken: Arapça
Veraset ilamı nedir?
Veraset; (mirasta) hak sahibi olma veraset ilamı da; mahkemeden alınan ve ölen bir kimsenin kalıtçısı (varisi) olduğunu gösteren resmi belgedir. Veraset ilamı mirasçılık belgesi olarak da bilinir. Veraset ilamı kavramı 4721 sayılı Meden Kanun içerisinde 598. Maddede “Mirasçılık Belgesi” olarak ifade edilmektedir.
Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, sulh hukuk mahkemelerinin kararıyla verilen mirasçılık belgelerine “e-Devlet” üzerinden ulaşılmasına yönelik çalışma yaptı.
Bakanlığın, “e-Devlet” üzerinden sunduğu hizmetler arasına “Veraset İlamı Sorgulama” da eklendi.
Mirasçılık Belgesi hizmeti, 6 Mart 2018 itibariyle hizmete girdi.
E-Devlet platformu son dönemde büyük kolaylık sunan uygulamaları ile adından sıkça söz ettiriyor. Yoğun talep üzerine sistemin geçici olarak kilitlenmesine sebep olan ‘Soy ağacı’ ve ‘1853-1928 Dönemine ait Şehit Bilgisi Sorgulama’ hizmetlerinin ardından e-Devlet uygulaması bu kez de ‘Mirasçılık Belgesi’ hizmetini vermeye başladı. 6 Mart 2018 tarihinden itibaren verilmeye başlanan yeni hizmet ile ölüm tarihi 1990 senesi ve sonrası olan kişiler için Mirasçılık Belgesi verilmesi UYAP tarafından zorunlu hale getirildi.
Peki Mirasçılık Belgesi sorgulama nasıl yapılır?
“Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir.”
Miras Veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklar. Ölen kimsenin bıraktığı terekenin tasfiyesi ve mirasçılara taksimi. Miras Arapçadaki irs, veraset kelimesinden türemiştir. Lügatta “gönderilen, arkaya bırakılan şey” demektir. Bir şahsın ölümü anında, hısımlarına (mirasçı olan yakın akrabalarına) intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumlarıdır. Genel olarak mirasçılara geçen malvarlığına “tereke” denir.
Mirası bırakan kişiye “muris” mirası alacak olana “varis” veya “mirasçı”, mirasçının terekedeki hakkına da “miras payı” denir. Medeni Kanun’da, mirasın paylaştırılmasında zümre sistemi kabul edilmiştir. Zümrelere geçen miras payı, zümre içindeki kök başlarına göre tesbit edilir. Kök başı kadar eşit miktara bölünür. Eğer kökler içinde, alt kökler varsa, o köke gelen miras payı, alt kök sayısınca eşit miktarlara bölünür.
Mirasçılık belgesi başka nasıl alınır?
Veraset ilamının ne şekilde ve kimler tarafından düzenleneceği 4721 Sayılı Medeni Kanun’un 598. Maddesinde belirtilmiştir. 2011 yılının mart ayından önce veraset ilamını sadece Sulh Hukuk Mahkemeleri düzenlemekteydi. Ancak bu tarihte yapılan kanun değişikliğinden sonra artık noterlerde veraset ilamı düzenlemeye yetkili kurumlar olarak gösterilmiştir. Veraset ilamı çıkarmak isteyen mirasçılara sulh hukuk mahkemelerine ya da noterlere başvurarak kısa sürede bu evrakı temin edebilirler.
Miras reddi nedir?
Medeni Kanunumuzun 606. maddesine göre Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.
Bu hizmeti kullanarak, Tapu Sicil Müdürlüklerinde TC. Kimlik Numaranız ile kayıt altına alınmış taşınmazlarınızın detaylarına erişebilirsiniz.
✓ Tapu Bilgileri Sorgulama – https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama
Mirasçılık Belgesi ve İptallerine İlişkin Bilgilerin e-Devlet üzerinden verilmesi
✓ Miras – Veraset İlami Sorgulama – https://www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilami-sorgulama giriş yaparak kullanıcı bölümünden T.C kimlik numaranız ve şifrenizi yazarak kullanıcı girişi yapınız. Buna ek olarak size miras bırakan kişinin TC kimlik numarasını da bilmelisiniz. Aksi takdirde sorgulama işlemi gerçekleştirilemiyor.
✓ Miras – Veraset İlami Sorgulama – https://www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilami-sorgulama
✓ Vasiyetnameleri Görüntüle – Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama
✓ Tarım Orman Bakanlığı – Tarım Arazilerinde Miras Yoluyla İntikal İşlemleri
Veraset ilamını noterden alabilmek için sadece vârislerin nüfus cüzdanları yeterli mi?
bana miras kaldı mı?