OGS Otomatik Geçiş Sistemi ihlal bilgileri sorgulama
Köprü ve otoyollardan hızlı ve kolay geçişte kullanılan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) artık e-Devlet’te! Kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen pek çok işlemin internet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilmesine olanak veren e-Devlet kapsamına OGS uygulaması da eklendi. Köprü ve otoyollardan hızlı ve kolay geçişte kullanılan Otomatik Geçiş Sistemine (OGS) ilişkin veriler, e-Devlet Kapısı’ndan sorgulanabilecek. e-Devlet kapısı olarak bilinen ve kullanıma açılan bu portaldan yapılabilecek pek çok işlem var. OGS geçiş bilgilerinizi sorgulama işlemi bunladan yalnızca biri.
Ücretli köprü ve otoyollardan geçiş esnasında yanlış gişeden geçtiğimiz, kartımızın okunmadığı, bakiyemizin yetersiz olduğu durumlar olabiliyor. Aracınızla OGS kaçak geçiş, HGS kaçak geçiş veya KGS yasak geçiş yapıp yapmadığınızı öğrenmek için aşağıdaki sorgulama sayfalarını kullanabilirsiniz.
OGS ile HGS arasında ne fark var?
Otomatik Geçiş Sistemi(OGS) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından alınan kararla 31 Mart 2021’den itibaren otoyol ve köprü gişelerinde kullanılamayacak. Artık, otoyol ve köprülerde sadece HGS kullanılacak
OGS mi daha iyi HGS mi?
OGS sistemi HGS’ye kıyasla biraz daha indirim sağlıyor fakat burada karşımıza çıkan durum ise OGS için cihazınızda oluşabilecek herhangi bir arıza tekrar belirli bir miktar ücret ödemenize sebep olabiliyor. Ve bu sıklıkla oluşabilecek bir arıza olarak karşımıza çıkabilmektedir.
OGS’si olan araç HGS’den geçerse ne olur?
HGS de geçiş ihlali yaptıysanız yani OGS ile HGS gişesinden geçtiyseniz HGS ye abone olarak ceza almaz HGS geçiş ücreti ödersiniz. Aboneliğiniz 15 lira civarında en ucuz geçiş ücreti düşünülürse 5 lira civarında 50 liralık ceza yerine 20 lira ödeyerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
HGS Kaçak Geçiş, OGS Kaçak Geçiş Nedir?
HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş yapılan plaka üzerine 15 (on beş) gün içinde HGS veya OGS abonesi olunması veya mevcut HGS veya OGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. OGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda ise; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15 (on beş) gün içinde OGS veya HGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. Bu nedenle geçiş yapılan şerit bilgisi önem arz etmektedir. OGS şeridinden geçiş ihlali yapan bir kişi ihlal yapılan araç için 15 (on beş) günlük sürede HGS abonesi olursa cezası normal ücrete çevrilemeyecektir. Aynı şekilde HGS den geçiş yapan bir sürücü 15 (on beş) günlük sürede geçiş yapan araç için OGS abonesi olması durumunda geçiş ihlal cezası normal ücrete çevrilmeyecektir.
SORU : OGS üyesiyim; ancak OGS hesabımda araç plakam Hesap Bildirim Cetvelinde, bankanın internet sitesinde hatalı olarak görünmektedir. Sorun olur mu? Ne yapmam gerekmektedir?
CEVAP : Araç plakası sistem için önem arz etmektedir. OGS çıkış gişesinde cihazınızın okunamadığı ve kaçak geçiş uyarısı ile karşılaştığınız durumlarda, sistem araç plakanızı görüntülemektedir. Bu nedenle araç plakanızı en kısa sürede bankaya başvuruda bulunarak düzelttirmeniz gerekmektedir. Aksi durumda cezalı geçiş ücretlerine maruz kalabilirsiniz! Yeni OGS satın aldığınızda sistemde araç plakanızın doğru olup olmadığını kendiniz kontrol ediniz
HGS Cezası, OGS Cezası Nereye Ödenir?
1- Türkiye genelindeki bütün PTT şubelerinden araç plakasını beyaz ederek kaçak geçiş cezası ödenebilir.
2- PTT – https://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresinden Geçiş ihlali sorgula menüsünden sorgulama yaparak ödeme yapabilirsiniz.
✓ eDevlet OGS İhlal Bilgileri Sorgulama
✓ eDevlet OGS Geçiş Bilgileri Sorgulama
✓ eDevlet OGS Hesap Detayı Sorgulama
✓ Karayolları OGS-KGS Geçiş İhlali kayıtları
OGS etiketi alabilmek için gereken belgeler nelerdir?
ogs cezalarını ödemez isek, araç satamama dışında ne gibi cezalara maruz kalırız? icra gelir mi evimize?