GBT, Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı Sorgulama
GBT Sorgulama işlemlerini adliyeye giderek veya e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. GBT Sorgulama hizmeti artık e-Devlet üzerinden yapılıyor. GBT Sorgulama hizmetinden yararlanmak için gereken tüm bilgiler için konuyu okuyun!
Genel Bilgi Toplama Merkezi – GBT
Genel Bilgi Toplama Merkezi bilinen kısaltmış hali ile GBT, Adalet Bakanlığı’nın kendi kurumunda veya E-Devlet internet sitesinde kişilerin ceza alıp almadığına dair bir uygulamadır.
GBT taraması sonucunda adli makamlarca hakkınızda verilmiş her karar görülmektedir. Bunlara askerlik ile ilgili işlenilen suçlarda dahildir. Örneğin yolda herhangi bir polis sizi durdurup GBT sorgulaması yaptığında bundan yıllar önce mahkemece verilmiş ve cezanızın onaylanmış olduğu bir karar bu sorgulama sonucunda görülmektedir.
E-Devlet
Hayatımıza her gün yeni bir teknolojik, dijital kolaylık eklenmektedir. Bunlardan biri de E-Devlet’tir. E-Devlet genel anlamda devlet hizmetlerini dijital ortam üzerinden vatandaşa ulaştırmayı amaçlayan bir internet sitesidir. Sitenin sistemi herkes tarafından kullanımı kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde bireylere devlet hizmetlerini sunabilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Kısaca normalde devlet tarafından sunulan hizmetlerin elektronik ortama geçirilmiş hali olduğu söylenebilir. E-Devlet, tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim kolaylığı sağlar. İnsanları devlet dairelerinde beklemekten ve gereken bilgilere, hizmetlere evlerinin rahatlığında ulaşma imkanı tanımaktadır. Sistemin güvenilir olmasını sağlayan birçok etken vardır. Devlet tarafından sunulan bu internet sitesinin sitemine giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ile beraber E-İmza veya mobil imza, PTT’den alabileceğiniz şifre, smart kart ve okuyucu ile elektronik imza gibi güvenlik amaçlı bir kod daha gerekmektedir.
Adli Sicil kaydınızı almak için;
GBT (Genel Bilgi Toplama) herhangi bir vatandaşın devlet nezdinde tutulan suç kaydıdır. GBT Sorgulaması sonucunda Adli Sicil Kaydı dökümü alınmaktadır. Halk dilinde ise sabıka kaydı olarak da kullanılmaktadır. Kısacası “GBT, Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı” aynı işlemleri ifade etmektedir. Vatandaşın, devlet tarafından suç olarak nitelendirdiği herhangi bir suçu işlemesi sonucunda aldığı ceza ve suç GBT’ sine (Genel Bilgi Toplama) kayıt olmaktadır. Bu bilgiler kesinlikle Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma tarafından silinemez. GBT üzerinden bilgi silme işlemi ancak mahkeme kararı ile olabilmektedir. GBT Sorgulaması yapmak için vatandaşlar Adliye’ye gidebilir veya e-Devlet resmi internet sayfasından işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşın GBT belgesini almaları için;
– Adliyeye giderek GBT belgesini alabilirler
– E-Devlet üzerinden GBT belgesini alabilirler
Tüm vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak internete erişim sağlanabilen her zaman kullanılabilmekte olunan Adalet Bakanlığı’nın online sabıka kaydı sorgulama hizmeti ile mesai saati koşulu olmadan sabıka kaydı belgesinin 7 gün 24 saat alınabilmesi sağlanıyor.
Adli Sicil Kaydı gündelik yaşamın birçok alanında bizler için hayati önem taşıyan bir belgedir. Vatandaşlardan özel veya kamu kurumunda işe girmek istediklerine istenecek olan ilk belgelerden bir tanesidir. Çünkü kişinin suç işleyip işlemediği, ceza geçmişi kurumlar tarafından önemli bir bilgidir. Bu belgeye ulaşmak için mesai saatleri içerisinde adliyeye başvurmanız gerekir. Fakat adliyeye gitmenin zorlukları bulunmaktadır. İlk olarak bu ve benzeri işlemlerden dolayı adliyelerde kalabalık bir ortam oluşmaktadır. Çıkartılması sadece beş dakika sürecek bir belge için vatandaşlar saatlerce sıra bekleyebilmektedir. Bunun yanı sıra vatandaşın bulunduğu şehirdeki adliye ikamet ettiği yere uzak olabilir. Adliyeye giderek yapılması tercih edilirse vatandaşın zamanından büyük oranda çalan bir işlem haline gelebilir. Adliyeye giderek gerçekleştirilmesi gereken GBT sorgulaması yerine internet üzerinden yapılan sorgulama vatandaşlar için daha işlevsel. Zaman kaybına gerek kalmadan e-Devlet üzerinden GBT Sorgulama yapabilirsiniz. Hem kamu kurumlarında olan yoğunluğun azalmasını sağlayabilirsiniz hem de işiniz hızlı bir şekilde hallolur. E-Devlet üzerinden GBT sorgulama işleminden yararlanmak için ihtiyacınız olan tek şey e-Devlet şifresi.
En yakın PTT şubesine giderek, e- Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Aldığınız şifre ile e-Devlet resmi internet sayfasına girip PTT tarafından verilen geçici şifreyi güncellemeniz gerekiyor. Şifrenizi güncelledikten sonra sistemde bulunan arama sekmesine Adli Sicil Kaydı yazarak Adalet Bakanlığı tabanın da bulunan GBT Sorgulama sayfasını görüntüleyebilirsiniz. E-Devlet üzerinden GBT Sorgulama yaparken, vermek istediğiniz “ kurumun türü, belgenin neden verileceği, belgenin nereye verileceği” boşluklarını doldurarak, çıktınızı alabilirsiniz. GBT Sorgulama yapmanın bazı kuralları bulunuyor. Kurallar;
✓ Bir gün (24 saat) içerisinde en fazla 4 adet belge oluşturulabilir. Oluşturduğunuz belgenin istediğiniz kadar dökümünü alıp, aynı özellikleri haiz kurumlar için kullanabilirsiniz.
✓ Oluşturulan belgenin ne için kullanılacağı bilgisi önemlidir. Sorgulama yapmadan önce “Belgenin Neden Verileceği” alanının seçiminde dikkatli olmalısınız.
✓ Oluşturacağınız sonuç belgesi, belge üzerindeki “Barkod Numarası” ve “T.C. Kimlik Numaranızı” paylaştığınız kurum, kuruluş veya kişiler tarafından “Adlî Sicil Doğrulama” hizmeti ile görüntülenebilecektir.
✓ Oluşturduğunuz adlî sicil sonucu ile ilgili tereddütleriniz var ise öncelikle bulunduğunuz yerin mahalli adlî sicil bürosuna, tereddütlerinizin giderilmemesi halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne başvurunuz.
Vatandaşlar, dijital ortam üzerinde sadece sabıka kaydı belgesi sorgulamalarını değil aynı zamanda da Yargıtay’ da bulunan dosyalarının güncel durumunu da online sorgulama ile öğrenebilme fırsatına sahip olabiliyor. Dijital platformda yer alan Yargıtay internet sayfası üzerinde bulunan ‘Yargıtay Dosya’ ekranından Yargıtay dosya sorgulama işlemi kolay bir şekilde yapılabiliyor.
Yargıtay Dosya Sorgulama
Bir takım sebeplerden dolayı, Yargıtay dosya sorgulama işlemlerinizi yapmak isteyebilirsiniz. Bu Yargıtay dosya sorgulama işlemlerinizi ise, internet aracılığı ile iki farklı şekilde yapabilmeniz mümkündür. Bu yöntemlerden biri Yargıtay kurumunun web sayfasından yapılan, diğeri ise e-devlet kapısı sisteminden yapılan Yargıtay dosya sorgulaması işlemleridir.
✓ E-Devlet Davalarım
✓ E-Devlet Adli Sicil Kaydı
✓ E-Devlet Emniyet Genel Müdürlüğü
✓ E-Devlet Yargıtay Dava Süreci Sorgulama
Suç işlemişsek ve bundan ötürü ceza aldıysak sadece sabıka kaydı çıkar, beraat edilirse çıkmaz mı ?
Mahalle bekçilerinin GBT işlemi yapmaya yetkisi var mı? İzin verilmezse yasal bir yaptırımı oluyor mu?