TRT Katkı Payı

TRT Katkı Payı

TRT Katkı Payı
TRT katkı payı, elektrik faturalarından başka hiçbir faturada bulunmaz. Ancak TRT bandrolü gördüğünüz her elektrikli cihazdan, basılı yayın ürününden ve konser vb. biletinden TRT katkı payı alınmaktadır.

TRT payı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu giderlerinin karşılanması amacıyla, elektrik tüketicilerinden tahsil edilir. Faturada vergilerin bulunduğu alt kısımda aylık ne kadar TRT payı ödendiği görülebilir. Sayıştay’ın denetim verilere bakılırsa, 2013 yılında TRT’nin en önemli gelir kaynağı elektrik tüketim bedeli üzerinden aldığı bu TRT payı olmuştur. TRT gelirlerinin en büyük kısmı, televizyon ve radyo satışlarından aldığı bandrol ve elektrik paylarından oluşuyor. 2013 yılında kurum, elektrik faturalarından 800 milyon TL gelir elde etmiştir. Bu miktar, kurumun yıllık toplam gelirinin yarısına denk gelmektedir. 2016 fiyatlarıyla 929 milyon liraya çıkan TRT payı gelirinin, 2019 yılında elektrik fiyataları ve abone sayısı öngörülerek 1 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

TRT Payı Kanunu, Hangi Kanunla Tanımlanmıştır?
Bu katkı payı, 3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Gelirleri Kanunu uyarınca alınır. Kanununa göre, elektrik satış şirketleri abonelerden tahsil ettikleri payları TRT’ye yatırmakla yükümlüdür.

Elektrik Faturasında TRT Payı Neden Bulunmaktadır?
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumuna devamlı ve yeterli gelir kaynağı sağlamak amacıyla; 3093 sayılı Türki̇ye Radyo-Televi̇zyon Kurumu Geli̇rleri̇ Kanunu ve 09.07.2008 tarihli 5784 sayılı yasanın 11. maddesi gereğince elektrik faturasında TRT Payı bulunmaktadır.

TRT Katkı Payı Kaç Yılından İtibaren Alınmaktadır?
TRT katkı payı, kabul tarihi 4.12.1984 olan 3093 sayılı Türki̇ye Radyo-Televi̇zyon Kurumu Geli̇rleri̇ Kanunu neticesinde 1984 yılından itibaren alınmaktadır.

TRT Katkı Payına Nasıl İtiraz Edilir?
TRT katkı payına öncelikle Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak itiraz edilebilir ancak bu konuda emsal mahkeme kararları bulunduğundan yüksek ihtimalle tüketiciler Hakem Heyetlerinden olumlu bir sonuç alamayacaktır. TRT katkı payına itiraz edilmesi sonucunda itirazın reddedilmesi durumunda ise yetkili mahkemelerde dava açılmalıdır.

Nasıl hesaplanır ?
TRT Payı, faturadaki tüketim tutarı; yani aktif enerji bedeli üzerinden yüzde %2 oranında alınır. Elektrik faturasında ayrı bir kalem olarak belirtilmesi gereken bu katkı payı, TL biriminden gösterilir. Faturada yer alan tüketim dışı bedellerin toplandığı dağıtım bedeli TRT payı hesaplamasına dahil edilmez.

TRT katkı payı neden ödenir?
Elektrik Faturasında TRT Payı Neden Bulunmaktadır? Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumuna devamlı ve yeterli gelir kaynağı sağlamak amacıyla; 3093 sayılı Türki̇ye Radyo-Televi̇zyon Kurumu Geli̇rleri̇ Kanunu ve 09.07.2008 tarihli 5784 sayılı yasanın 11. maddesi gereğince elektrik faturasında TRT Payı bulunmaktadır

TRT Katkı Payının KDV’si Var Mıdır?
TRT katkı payının %18 KDV’si vardır. Elektrik tüketim bedeli, elektrik dağıtım bedeli, enerji fonu ve belediye tüketim vergisinde olduğu gibi TRT payının da KDV’si bulunmaktadır.

TRT Bir Yılda Elektrik Faturalarından Ne Kadar Kazanmaktadır?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 Kamu İşletmeleri Raporuna göre 2019 yılında TRT’ye 1 milyar TL’den fazla enerji payı aktarıldı.

TRT Katkı Payı Hangi Faturalarda Vardır?
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun aşağıdaki ürünlerden katkı payı almaktadır:
? Radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlar
? Elektrik enerjisi hasılatı
? Radyo ve televizyon vasıtasıyla yapılan her çeşit ilan ve reklam ile faaliyet gelirleri,
? Film, bant, plak, nota, dergi, kitap ve benzerlerinin yapım, yayın ve satışı
? Radyo ve televizyonla ilgili her türlü ticari işlemler ve ortaklıklar
? Düzenlenecek konser, temsil ve benzeri programlara giriş ücreti ve bu yerlerde yapılacak ilan ve reklam

TRT Payı Hangi Yapıtlarda Eleştirilmiştir?
Leyla ile Mecnun isimli TRT dizisinde Erdal Bakkal tarafından TRT katkı payı eleştirisi yapıldı. Leyla ile Mecnun’un 9 Ocak 2012’de yayınlanan “Masal Çiçeği” isimli bölümünde Erdal Bakkal, TRT izlemediği halde neden elektrik faturasında TRT payı ödediğini sorgular.

TRT Payı sıklıkla eleştirilen bir konu olmakla birlikte, dünyada pek çok ülkede vatandaşlardan devlet televizyonu katkı payı alınmaktadır. İngiltere’de “TV Licensing” adı altında, Türkiye’deki emlak vergisine benzer bir yöntemle vatandaşlardan devlet televizyonu için vergi alınır. Portekiz, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde ise Türkiye’de olduğu gibi elektrik faturalarına yansıtılarak toplanır. Dünya örneklerinden yola çıkarak devlet televizyonu katkı payı alınmasının normal bir uygulama olduğu söylenebilir, ancak uygulamadaki bazı farklılıklar dikkat çekmektedir. Örneğin İngiltere’de devlet radyo ve televizyonlarının işletmesi için gerekli gelirler vergi olarak vatandaşlardan tahsil edildiğinden, bu kanallar reklam almaz ve izleyicilere reklam gösterilmez.

ADS
5/5 - (7 votes)
(Toplam 262 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Benzer yazılar

3 Thoughts to “TRT Katkı Payı

  1. sezgin s.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elektrik faturalarından TRT payı ve enerji fonu kesintisinin kaldırılacağını açıkladı. TRT’nin gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan TRT payının kesinti payı oranı yüzde 2, enerji fonunun ise yüzde 0,7. TRT’nin son 11 yılda TRT payı sayesinde elde ettiği gelir ise 9 milyar TL’ye yakın. Muhalefet uzun süredir faturalardaki bu payın kaldırılmasını talep ediyordu.

  2. Ragıb Tekiner

    TRT payı nereye gidiyor?
    TRT Payı: Tüketiciden fatura kapsamında tahsil edildikten sonra Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na iletiliyor. Faturadaki aktif enerji tüketim tutarı üzerinden hesaplanıyor. Miktarı ve detayları EPDK tarafından belirleniyor.

  3. adem k.

    Kayıp kaçak bedeli ve TRT payını geri almak için na yapmalı ?
    Vatandaşın kayıp kaçak bedelini geri alabilmesi için öncelikle hukuki işlem başlatması gerekiyor. Hukuki süreç sonunda karar vatandaşın alacaklı olduğuna dair hükme bağlanırsa (o da çok zor) vatandaş elektrik dağıtım şirketinden alacaklı duruma düşecek.

Leave a Comment