Oy Kullanmama Cezası

Seçimlerde oy kullanmama cezası

Seçimlerde Oy Kullanmama Cezası

Demokrasi, bireylerin siyasi süreçlere katılımını teşvik eden bir yönetim biçimidir. Oy kullanma, demokrasinin temel taşlarından biridir ve vatandaşların sesini duyurabilecekleri, tercihlerini ifade edebilecekleri önemli bir araçtır. Ancak, ne yazık ki, bazı bireyler demokratik sorumluluklarını yerine getirmeme eğilimindedir. Oy kullanmama durumu, birçok demokratik ülkede ciddi bir endişe kaynağıdır ve bu ihlalin bir sonucu olarak oy kullanmama cezası gibi önlemler gündeme gelmiştir.

Seçim dönemlerinin yaklaşmasıyla birlikte insanların büyük bir bölümü oy kullanmak için gerekli işlemleri yerine getirirken bazı vatandaşlar oy kullanmaktan kaçınır. Peki ya oy kullanmamak suç mu? Oy kullanılmadığında ne kadar para cezası gelir?

Oy Kullanmak Nedir?

Oy kullanma; her bireyin devletine karşı olan görevlerinden biridir. Bir bireyin; seçme hakkını kullanması zorunludur, bu durum sadece bireyi değil tüm ülkeyi etkilediği için oy kullanmama işlemi gerçekleşmediği zaman cezai uygulamalar devreye girer.

Oy Kullanmanın Yaşı Kaçtır?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı oy kullanabilir ancak yukarıdaki istisnalar dışında.

Oy Kullanmak İçin Ne Yapılmalı?

Oy kullanmak isteyen bireyler ve oy kullanmama cezası ile karşı karşıya kalmamak isteyen kişilerin mikro çapta kendilerini, makro çapta da ülkeyi etkileyecek olan bu tür seçimlere katılmaları gerekmektedir. Geçmiş seçimlerde 18 yaşını geçmiş olup herhangi bir engelleyici unsura sahip olmamasına rağmen oy vermeye gitmemiş kişilere oy kullanmama cezası verilecektir. Bir önceki seçimlere yaşı sebebi ile katılmamış olan kişilerin 18 yaşını geçmesinin ardından YSK resmi internet sitesi üzerinden seçmen bilgi kaydına bakması doğru olacaktır. Bununla birlikte ikametgahının olduğu şehrin dışında bir yerde okumakta olan öğrencilerin bu şehirlerde oy kullanabilmeleri için Nüfus Müdürlüklerine giderek kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. Elbette bunun için çeşitli belgeler talep edilmiştir. Bu nedenle de Nüfus Müdürlüklerine gidecek olan kişilerin yanlarında öğrenci belgesi, yurtta kalıyor ise yurtta kaldığını ispatlayan belge, evde kalıyor ise evin ikametgah belgesi ve adına kayıtlı olan bir faturayı götürmesi gerekmektedir.

Bunu da oku :   MTV; Motorlu Taşıtlar Vergisi Borç Sorgulama

Oy Kullanmama ve Demokratik Sorumluluk

Oy kullanmak, demokratik bir toplumun temel taşlarından biridir çünkü bu eylem, bireylerin siyasi süreçlere etkin bir şekilde katılımını sağlar. Ancak, bazı durumlarda, vatandaşlar bu sorumluluğunu yerine getirmeme eğiliminde olabilirler. Oy kullanmama durumu, demokratik süreçlere olan güvensizlik, siyasi apati veya bilgi eksikliği gibi birçok faktörden kaynaklanabilir.

Oy Kullanmama Cezası Nedir?

Referandum ya da çeşitli seçimlerde sırasında oy kullanmayan kişiler Parasal Sınırlar ve Oranları Hakkında Genel Tebliği kapsamında para cezası ile karşı karşıya kalmaktadır. Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olup, bedensel ya da zihinsel olarak bilinçli bir şekilde karar vermesine engel olan bir rahatsızlığa sahip olan kişiler haricinde herhangi bir mazereti olmayan kişilerin oy kullanması zorunlu kılınmıştır. YSK yani Yüksek Seçim Kurulu her yıl için yapmış olduğu açıklamaya ile oy kullanmayacak olan kişiler için oy kullanmama cezası olarak uygun bir rakam belirler.

Oy kullanmama cezası borcum var mı? : Oy kullanmamanın parasal cezası vardır. Milletvekili Secimi Kanunu ve Seçmen kütüğü ile ilgili kanunda yazar. Fakat Tebligat Kanunu maddelerine göre tahakkuk eden cezalar PTT ile Alma Haberli Kayıtlı posta gönderisi olarak gönderileceğinden, PTT.A.Ş Posta Gönderileri Ücret Tarifesine göre yapılan zamla her yıl değiştiği için ve bu tebligatların topluca gönderilmesi toplam yekün olarak TL.si karşılığı, ceza karşılığı TL.sindan fazlaya geldiğinden astarı yüzünden pahalıya olmaktadır, bu ceza ve tebligatı uygulanamamaktadır.

Bunu da oku :   Basın İlan Kurumu Borç Sorgulama

Oy kullanmama cezası, 2023 yılı itibariyle 22 TL’dir. Bu ceza, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir ve her yıl güncellenir.

Oy kullanmama cezasının ödenmesi için, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz:

  • E-Devlet üzerinden: E-Devlet şifrenizi kullanarak, e-Devlet portalına giriş yapın. “Seçmen Bilgileri” sekmesine tıklayarak, oy kullanmama cezasınızı görüntüleyin. Ödeme sayfasında, kredi kartı, banka kartı, havale veya EFT gibi ödeme yöntemlerini seçebilirsiniz.
  • Banka şubesi üzerinden: Banka şubesine giderek, “Oy Kullanmama Cezası” adı altında bir ödeme yapabilirsiniz. Ödemenizi, nakit veya kredi kartı ile yapabilirsiniz.
  • PTT şubesi üzerinden: PTT şubesine giderek, “Oy Kullanmama Cezası” adı altında bir ödeme yapabilirsiniz. Ödemenizi, nakit veya kredi kartı ile yapabilirsiniz.

Oy kullanmama cezasının son ödeme tarihi, seçimden sonraki 30 gündür. Cezanızı bu tarihe kadar ödemezseniz, gecikme cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Para cezaları Mal Müdürlükleri’ne ödenir.
Hastalık, ölüm, yurt dışına gitmek zorunda kalmak gibi geçerli bir mazeretle sandığa gidemeyenler üç ay içinde ilgili ilçe seçim kuruluna başvuracaklar ve bu para kendilerinden tahsil edilmeyecek.

Bunu da oku :   TOKİ Online Taksit Sorgulama

Kimler Oy Kullanmama Durumunda Ceza Almaz?

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

Faydalı Linkler :

Nerede oy kullanacağım: Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfası “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden öğrenebilirsiniz.

🔵 Yüksek Seçim Kurulu – http://www.ysk.gov.tr/
🔵 Yurt İçi Seçmen Sorgulama – https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp
🔵 Yurt Dışı Seçmen Sorgulama – https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp
🔵 Seçim arşivi – http://www.ysk.gov.tr/tr/secim-arsivi/2612

Oy kullanmama cezası, demokratik sorumlulukların yerine getirilmesini teşvik etmek amacıyla geliştirilmiş bir önlemdir. Ancak, bu tür cezaların demokratik değerlere ve bireylerin özgürlüklerine zarar verebileceği konusunda ciddi endişeler bulunmaktadır. Bu nedenle, demokratik süreçlere katılımı teşvik etmek için daha etkili ve adil yöntemlerin geliştirilmesi önemlidir. Demokratik sorumlulukların yerine getirilmesi, sadece cezalarla değil, aynı zamanda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıyla da desteklenmelidir.

5/5 - (7 votes)
(Toplam 33 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Benzer yazılar

5 Thoughts to “Oy Kullanmama Cezası

  1. Ali Demir - Adana

    Demokratik sorumluluklarımızın yerine getirilmemesi, toplum olarak demokrasiye duyduğumuz güvensizliği artırabilir. Ancak, oy kullanmama cezası gibi sert önlemler yerine, neden insanlar bu haklarını kullanmamayı tercih ediyorlar sorusunu sormak ve bu sorunlara çözüm bulmak daha etkili olabilir.

  2. Zeynep Öztürk - İzmir

    Oy kullanmama cezası, demokratik süreçlere olan katılımı artırma amacını taşıyor gibi görünse de, bu tür cezaların demokrasiye zarar verebileceği endişesi beni rahatsız ediyor. Belki de daha çok bilinçlendirme ve eğitim ile vatandaşları demokratik haklarını kullanmaya teşvik etmek daha olumlu bir yaklaşım olabilir.

  3. Mehmet Kaya - İstanbul

    Oy kullanmama cezasının gündeme gelmesi, demokrasiye olan güvensizliği ve siyasi sisteme duyulan apatiyi yansıtabilir. Ancak, vatandaşlar olarak demokratik haklarımızı kullanmamak, siyasi süreçlere etkin katılım sağlama sorumluluğumuzu ihmal etmek demektir. Bu cezanın amacı bizi daha fazla sorumluluk almaya teşvik etmekse, belki de düşünmeye değer.

  4. Ayşe Yılmaz - Ankara

    Oy kullanmama cezası konusu beni düşündürüyor. Öncelikle, demokrasinin temel prensiplerinden biri olan oy kullanma hakkını kullanmamak, vatandaş olarak sorumluluğumuzu ihmal etmek anlamına gelir mi? Bu cezanın demokratik değerlere zarar verebileceği endişesi beni düşündürüyor. Belki de daha çok eğitim ve bilinçlendirme ile demokratik katılımı artırmak daha etkili olabilir.

  5. sururi

    iyi, kötü, bir şekilde oyumuzu kullanmalı ve ülke geleceğine yön verenlerden biri olmalıyız. oy vermek bizim geleceğimizi belirlemektir.

Leave a Comment