Dava dosya sorgulama

dava dosya sorgulama

Dava Dosya Sorgulama işlemleri
Birçok insan herhangi bir nedenle, bir ceza dava dosyasında taraf olmakta veya bir hukuk dava dosyasında davacı veya davalı olabilmektedir. Çağımızın, bilişim çağı olması, artık yapılan bir çok işlemlerin internet ortamında takip ediliyor olması nedeniyle kurumlar da kendilerini bu teknolojik yeniliklere uydurarak vatandaşların daha iyi hizmet alması ve işlerini takip etmesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar.

İster davalı olun, ister davacı olun tarafı olduğunuz davalar hakkında bilgileri online olarak öğrenmek dahi mümkün. Bu konuda Adalet Bakanlığının interaktif projesi olan UYAP (ulusal yargı ağı projesi) ile dava dosyası sorgulama ve takip imkanına sahipsiniz. Ayrıca e-Devlet sistemi üzerindende davalarınız hakkında bilgilere kolayca erişebilirsiniz.

Dava nedir?
Hukuksal bir sonuç elde etmek, bir hüküm sağlamak için bir yargı organına başvurma ve bunun sonucu olarak yargı organınca çözümü, hükme bağlanması gereken konu. Hakkı ihlal edilen kişinin hakkının yerine getirilmesi için mahkemeye başvurmasına denir

Mahkeme nedir?
Mahkeme, taraflar arasındaki hukukî anlaşmazlıkları (davaları) hukukun üstünlüğüne uygun olarak sivil ya da askerî, adlî veya idarî konularda adaleti sağlamak üzere yetkilendirilmiş, toplum yapısına ve kültüre göre değişiklikler gösterebilen bir yargılama formudur. Mahkemeler genellikle bir devlet kurumu şeklinde teşkilatlanır.

Dava Açmak Ne Demektir?
Dava açmak bir kişi veya kuruluş aleyhinde mahkeme önünde bir hak talebinde bulunmak demektir. Haksızlığa uğradığınızda, hakkınızı alamadığınızda mahkemeler araya girecek “Türk Milleti adına” yargılama yaptıktan sonra hakkınızı size teslim edecektir.

Dava Nasıl Açılır?
Dava mahkemeye vereceğiniz bir dilekçe ile açılır. Bu dilekçede olması gerekenler aşağıda belirtilmiştir. Dava dilekçesi, dava harca tabi ise harç ve gider avansının, harca tabi değil ise sadece gider avansının tahsil edilmesinden sonra ilgili mahkemeye kayıt olur ve bu tarihte davanız açılmış olur.

Davamı Nerede Açmalıyım?
Davalar yetkili ve görevli mahkemelerde açılmalıdır. Hangi tür mahkemenin görevli olduğunu tespit ettikten sonra, hangi yer mahkemesinin yetkili olduğunu da belirlemeniz gerekir. Bu sorunun kısa bir cevabı olmadığı ve hatalı mahkemeye başvurmak zaman, para ve hak kayıplarına yol açabileceği için davanızı açmadan önce bu konuda bir hukukçudan profesyonel yardım almanız faydalı olabilir

Dava Çeşitleri Nedir?
Hukuk Davaları: Tespit Davası, Eda Davası, İnşa-i Davalar
Ceza Davaları: Kamu davası, Şahsi Dava
İdari Davalar: İptal Davası, Tam Yargı Davası

Dava Dosya Sorgulama
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğname numarası, Yargıtay Ceza Dairesi esas numarası, mahalli mahkeme esas ve karar numarası ile veya TC Kimlik numarası ile dosya sorgusu yapıldığında,
1 – Dosyanın Yargıtay arşivine girip girmediği,
2 – Cumhuriyet Savcısı incelemesinde olup olmadığı,
3 – Hangi Ceza Dairesine gittiği ve söz konusu Ceza Dairesindeki esas numarasının ne olduğu,
4 – İlgili Ceza Dairesinden dosyanın dönüp dönmediği,
5 – Dosyanın mahalline gönderilmek üzere postaya verilip verilmediği hususları internet sayfasından görüntülenebilmektedir.
Mart 2012 tarihi itibariyle ilgilisi tarafından yukarıda belirtilen internet adresindeki ; SORGU bölümüne, TC Kimlik No ve Cüzdan Seri – No girildiği takdirde düzenlenmiş olan tebliğnamenin tam metni görülebilmektedir.

E-imza ile Mahkeme Dosyası Sorgulama İşlemi
E-devlet sistemine e-devlet şifresi ile giriş yapılabildiği gibi e-imza ve mobil imza ile de giriş yapılabilmektedir. e-imza ile yapılacak olan girişlerde mahkeme dosyası sorgulama işlemi ile birlikte duruşma günü öğrenilebilir, dava dosyasındaki belge ve tutanaklar görüntülenerek incelenebilir ayrıca ilgili mahkemeye e-devlet üzerinden de talep veya dilekçe gönderilebilir. E-imza kanunu ile e-imza kullanılarak yapılan işlemlerin ıslak imzalı evraklarla yapılmış işlemlerle aynı niteliği taşıdığı kabul edilmiştir.

TC Kimlik numarası ile dosya sorgusu
Bu hizmeti kullanarak, UYAP sisteminde kayıtlı davalarınız varsa bu davaların bilgilerini ve dava dosyalarının içeriklerini sorgulayabilirsiniz.
Uyap portalı sayesinde ister avukat olun, ister vatandaş, dosya takibi yapabilirsiniz. Yalnız bunun için bilmeniz gereken şunlar;
1- TC Kimlik numarası
2- Dava dosyası hakkında bilgiler;
a- Adliye ve davanın görüldüğü Mahkeme bilgileri, (Örnek: İstanbul adliyesi, 3.cü Aile Mahkemesi)
b- Mahkemenin dosya numarası (Yoksa sorun değil, çünkü o mahkemedeki hakkınızdaki tüm dosyalar listelenmekte)
uyap dava sorgulama
Peki bu dava dosyası sorgulama yolu ile hangi bilgilere ulaşabilirsiniz?
1- Taraf bilgilerine, avukat bilgilerine (ad soyad şeklinde)
2- Duruşma günlerine.
3- Duruşma yapılıp, geçtiyse duruşmanın kısa olarak nasıl sonuçlandığı şeklinde dosya takibi yapabilirsiniz.
4- Tanık (şahit) isimlerini görebilirsiniz.

Dava dosya sorgulama için e-Devlet girişi sonrasında mahkeme dosya sorgulama bağlantılarının takip edilmesi yeterli olacaktır. Hizmet olarak sunulan bu mahkeme sorgulama sayesinde bağlantıya tıklamanız ile birlikte tüm mahkeme durumunuz ekranda yayınlanacaktır. Yayınlanan sonuçlar üzerinden var olan mahkemelerinizin bilgilerini öğrenebilir ve dosya takibi yapabilirsiniz.
UYAP Dava Dosya Sorgulama
e-Devlet Dava Dosya Sorgulama
Yargıtay Yerel Mahkeme Bilgileri ile Dosya Sorgu
Yargıtay Başkanlığı Elektronik Hizmetler

ADS
5/5 - (13 votes)
(Toplam 584 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Benzer yazılar

One Thought to “Dava dosya sorgulama

  1. erdal

    Dava dosyam var mı?

Leave a Comment