Akıllı kimlik kartları
Çipli kimlik kartlarını almak isteyenler bu haberi okuyarak merak ettikleri yeni kimlik kartları ne zaman verilecek sorusunun yanıtını bulabilirler.
Yeni kimlik hayatımıza girmeye başladı. 2018 yeni yıl itibariyle Yeni kimlik çıkarma işlemleri 16 milyon kişiyi aştı. Yeni kimlik randevu, Yeni kimlik ücreti, Yeni kimlik kartı ve Yeni kimlikler arama motorlarında en çok aranan konulardan biri oldu. Peki Yeni Kimlik Kartlarını nasıl alacaksınız? Yeni Kimlik Kartları için nasıl başvuru yapılacak? Başvuruyu nereye ve nasıl yapmanız gerekli? Yeni kimlik randevusu nasıl ve nereden alınacak? T.C. Kimlik Kartlarını ne zamana kadar almanız gerekli? Yeni kimlik ile ilgili tüm detayları sizin için derledik;
Yeni kimlik kartları
Yeni kimnlik kartlarının zarif ,şık dış görünümü dışında aynı zamanda vatandaşların kimlik ve biyometrik bilgileri yüksek güvenlikle muhafaza edilmektedir.TC kimlik kartı elektronik ve görsel olarak bir çok güvenlik unsurunu barındırmaktadır.Tüm iletişim altyapısı Tübitak UEKAE tarafından geliştirilen kriptolarla korunan TCKK’nın içerdiği bilgilere art niyetli ulaşılmasının önüne geçilmiştir.Taklit edilmesi ve kopyalanması imkânsız hale getirilmiştir.
Yüksek güvenlik önlemlerine sahip ve yaşamın her alanında kullanılacak olan Çipli yeni kimlik kartları yılbaşından itibaren 3 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılacağı bildirdi.İçişleri Bakanlığının yürüttüğü önemli projeler arasında yer alan çipli nüfus cüzdanının, uluslararası standartlara uygun ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartları dağıtımına 2014 yılından itibaren başlandı.
10 yıl boyunca geçerli olacak olan yeni çipli kimlik kartları Kırıkkale’den dağıtılmaya başlandı. Yüzde yüz olarak herkesin eline geçmesi için ise süre 3 yıl olarak belirlendi.
Yeni kimlik kartlarının ücreti ne kadar?
2018 yılı kimlik kartı bedeli;
✓ Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı : 18,50 TL
✓ Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı : 18,50 TL
✓ Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli : 18,50 TL
✓ Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli : 37,00 TL
Yeni Kimlik Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?
Yeni kart başvurusu için istenen belgeler İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından duyurulmuştur.
Başvuru yapmak çok kolay. Yeni kart başvuruları için aşağıda sıraladığımız kimlik kartlarından herhangi birisi ile son bir ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılacaktır.
✓ Nüfus Cüzdanı
✓ Uluslararası Aile Cüzdanı
✓ Pasaport
✓ Ehliyet Kartı (Sürücü Belgesi)
✓ Memur Cüzdanı
✓ Avukat Kimlik Kartı
✓ Askeri Kimlik Kartı
✓ Basın Kartı
Kimlik sahteciliği yok olacak
Yeni kimlik kartlarının tamamen dağıtılmasından sonra vatandaşların sahte kimliklerini çıkarıp işlem yapanların önüne geçilmiş olacak.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün TÜBİTAK’a hazırlattığı “Akıllı Kimlik Kartı” olarak da isimlendirilen yeni kimlik kartları, kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan vermeyen, biyometrik unsurlar da içeren, kredi kartı boyutlarında tasarlandı. Üzerinde 1 GB’ye kadar veri depolanabilecek olan yeni kimlik kartlarında banka hesap numaraları, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip de yer alacak. Hastaneler, okullar, bankalar, GSM operatörleri, emniyet işlemleri ve noterlerde kullanılması da öngürülen yeni kimlik kartları sayesinde birçok işlemde vatandaşa kolaylık sağlayacak. Sahte ya da çalıntı kimlikle hat çıkarma riski sona erecek. Kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek.
Yeni kimlik kartlarının özellikleri neler ?
✓ TCKK olarak kısaca tanımlayabileceğimiz Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları kimliği tanımlayan basit bir kimlik kartı olmaktan öte, içinde bir çok fonksiyonel özellik bulundurmaktadır.
✓ Yeni Kimlik kartlarında kişiye ait bilgiler çipler üzerinde güvenli bir biçimde saklı tutulabiliyor. Bu güvenlik sayesinde yetkisiz hiç kimse kartta bulunan bilgilere erişemez. Veriler üzerinde hiçbir oynama da bulunamaz. T.C. Kimlik Kartlarının kopya edilmesi mümkün değildir. Dolayısı ile Nüfus Cüzdanlarının kolay taklit edilmesinden meydana gelen mağduriyetlerin önüne geçilecektir.
✓ Bu kartların kullanım ömrü 10 senedir.
✓ Nüfus Cüzdanlarının boyutlarından farklı olarak yeni kartlar banka kartı boyutlarında üretilmiştir.
✓ Mavi rengin erkeği, pembe rengin kadını simgelediği renk ayrımı ortadan kalmış, tüm kartlarda turkuaz rengi kullanılmıştır.
✓ Vizesiz seyahat anlaşması olan ülkeler için pasaportsuz yolculuk imkanı tanımaktadır.
✓ Uluslararası bir standarda uygun üretilen bu kartlar ICAO 9303, ISO/IEC 7810, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443-A standartlarını desteklemektedir.
✓ Milli yonga ve milli iletişim sistemlerine sahip olduğundan artık daha da güvenlidir. Çeşitli nüfus bilgileri nüfus cüzdanlarında olduğu gibi kartın ön ve arka yüzünde yer almaktadır. Ancak çipler içinde gizli tutulan bir çok biyometrik bilgi mevcuttur.
✓ Akıllı kart şeklinde tasarlanmıştır. PIN ve Kriptografik anahtarlar, kartta bulunan elektronik verilerin emniyetini sağlar.
2018 Yılında Yeni Kimlik Kartı Başvurusunu Nasıl Yapmalısınız?
Yeni kimlik başvurusunu herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne direk giderek yapabileceğiniz gibi, randevu almak sureti ile de gidip yapabilirsiniz. Ancak sizlere bu konuda tavsiyemiz kesinlikle randevu alarak gitmenizdir. Bunun sebebi, bu günlerde bütün Nüfus Müdürlükleri yeni kimlik dağıtımından dolayı çok büyük bir yoğunluk yaşadığı için çok büyük bir zaman kaybı yaşayabilirsiniz. Ayrıca Nüfus Müdürlüklerinde görevli personelin işini daha kolay kılmak adına randevu alarak gitmenizde yarar vardır.
Çipli kimlik kartlarının kaybolması
Çipli kimlik kartlarının kaybolması durumunda ,kimlik kartını kaybeden vatandaşın bulunduğu nüfus müdürlüklerine başvurarak yeni kimlik kartı edinmeleri gerekmektedir.
Kart üzerindeki basılı bilgilerin, kimlik tespiti yapılamayacak durumda yıpranmış olması,kartın ,kırılması bükülmesi gibi fiziksel hasar görmesi durumunda da ,bulunulan nüfus müdürlüklerden yeni kimlik kartı çıkartılması gerekmektedir.
Yeni Kimlikler İçin Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?
Çipli kimlikler için son başvuru tarihi ne zaman? En son hangi tarihe kadar başvuru yapmak zorundayız? Bu konuda net bir açıklama henüz yapılmamıştır. Ancak yapılan ilk açıklamada 3 yıl içinde dağıtımın tamamlanacağı belirtilmişti. 2018 yılı için yapılan son açıklamada Nüfus Cüzdanlarının Yeni Kimlik Kartları ile değiştirileceği son tarih 2023 yılı olarak açıklanmıştır.
Geçici kimlik belgeleri
Yeni uygulamada T.C. Kimlik Kartı başvurusu yaptıktan sonra kimliğiniz hemen düzenlenmeyecektir. Başvurunuz alındıktan sonra yaklaşık 15 gün ile 30 gün içinde basımı yapılacak adresinize gönderilecektir. Bu süre içinde kimliksiz olacağınızdan dolayı sizlere tavsiyemiz başvuru yaptığınız Nüfus Müdürlüğünden GEÇİCİ KİMLİK istemeyi unutmayınız.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden sunulan hizmetler
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü; ülke nüfusunun yapısı, nitelikleri, nüfus hareketleri ve bunlardaki gelişmelere göre izlenecek politikaların saptanmasına yönelik çalışmaları ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde yapmak; belirlenecek esasların yürütülmesini sağlamak, nüfus hareketlerini izlemek ve değerlendirmek, Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminin uygulanmasına geçilen yerlerden başlamak üzere Türk vatandaşları ile Türkiyede nüfus kaydı tutulan yabancılara nüfus kütüklerinde bilgi alışverişini kolaylaştırmaya ve kamu kuruluşlarında tutulan kayıtlar arasında bağ oluşturmaya esas olacak bir numara sistemi geliştirmekle görevlidir. Bunların yanı sıra özel kanunlarla ve Bakanlıkça verilen diğer görevleri yürütür.
✓ İsim Denklik Belgesi Başvuru Sorgulaması
✓ T.C. Kimlik No Doğrulama
✓ T.C. Kimlik No Sorgulama
✓ Vatandaşlık Başvurusu Sorgulama
✓ Yabancı Kimlik No Doğrulama
✓ Yabancı Kimlik No Sorgulama
✓ Yerleşim Yeri Doğrulama
✓ Yerleşim Yeri Sorgulama
✓ https://randevu.nvi.gov.tr – Kimlik karti basvurusu, randevu sistemi
E-Devlet Kapısı Üzerinde Nüfus İle İlgili Sunulan Hizmetler
✓ Adres Değişikliği Bildirimi
✓ Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama
✓ Geçici Kimlik Belgesi Doğrulama
✓ Geçici Kimlik Belgesi Sorgulama
✓ Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Doğrulama
✓ Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama
✓ Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Doğrulama
✓ Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama
✓ NVİ Adres Bilgilerim
✓ E-Devlet Türkiye.gov.tr Giriş
Ücretsiz olacağı söyleniyor, doğru mu?
ben bu kimliklerde özellikle DİN hanesinin olmasını istemiyorum…din bir tercihtir dayatılamaz.
ebatlarını kredi kartı ile aynı boyutta neden düşünmüyorlar.
Ben parmak izi vermek istemiyorum.
Tabiki ücretsiz vereceksiniz. Topladığınız vergilerle yaptığınız bir icraatı tekrar vatandaşa hep satmak olmaz.
Mantıklı bir yaklaşım. Tasarım berbat. Yok mu bu memlekette tasarımcı…Ben bu bu tasarımı taşımam…